Raspad industrije u BiH: Čajavec – dokumentarni film na AJB

Peta epizoda serijala “Raspad industrije u Bosni i Hercegovini”, koju za Al Jazeeru Balkans producira Centar za razvoj medija i analize, priča je o fabrici “Rudi Čajavec”.

Banjalučki “Rudi Čajavec”, među najmoćnijim fabrikama bivše Jugoslavije, bio je perjanica namjenske industrije koja je zapošljavala deset hiljada radnika. Nakon rata nestaje u procesu privatizacije. Pogon po pogon rasprodan je ili devastiran. Od fabrike je ostalo samo podsjećanje na ono što je bila i što je mogla biti industrija Bosne i Hercegovine.

U filmu “Čajavec” govore bivši radnici fabrike Predrag Babić, Veljko Bubonjić, Mile Bogdanović, Momčilo Vesović, Milena Dodig, Vladimir Ivanović, profesori Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci Branko Blanuša i Slavko Šajić, ekonomisti Damir Miljević i Zoran Pavlović te novinar Goran Dakić.

O CRMA

“Centar za razvoj medija i analize”, u čijem sastavu djeluje on-line magazine Žurnal. Magazin Žurnal poznat je po svom TV serijalu “Afera”, dokumentarnih filmova o korupciji u BiH. Svi radovi dostupni su na YouTube kanalu. Filmovi “Vladar iz podzemlja” i “Terma” su dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Vladimir Kovačević

Vladimir Kovačević, rođen 1982. godine u Zagrebu, živi i radi u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka, Odsjek žurnalistika.

Novinarstvom se bavi od 2005. godine kada je počeo s radom na banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Od 2011. godine radi na RTVBN.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Epizoda 5:  Raspad industrije u BiH “Čajavec” se emituje 24.11.2019. nedjelja u 19:05, sa reprzom u 23:05.

Izvor: Al Jazeera