Ramush Haradinaj se vratio u Prištinu

Ramush Haradinaj vratio se u četvrtak u Prištinu, poslije skoro dvije godine provedene u pritvoru Haškog tribunala (ICTY).

Bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) omogućeno je da se brani sa slobode prije konačne presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, sa sjedištem u Hagu.

Tužilaštvo ICTY-a nije se protivilo ovoj odluci Suda.

Tribunal je odlučio da 25. i 26. juna održi zaključna saslušanja u suđenju protiv bivšeg premijera Kosova i dvoje njegovih saboraca.

Oni se terete za “zločine počinjene tokom rata na Kosovu”.

Haradinaj je proglašen nevinim od optužbi za zločine protiv čovječnosti 2008. godine, dok je djelimično ponovno suđenje počelo prošle godine, nakon dodatnih dokaza u procesu protiv njih.

Podrška Thacija

Djelimično suđenje bivšim komandantima OVK-a počelo je u augustu 2011. godine.

Od četvrtka će Haradinaja nadgledati Eulex.

Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je odluku ICTY-a da na privremenu slobodu pusti lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

“Mi nikada nismo sumnjali u međunarodnu pravdu, ali smo istovremeno vjerovali i u čistotu borbe OVK-a za pobjedu vrijednosti slobode, demokratije i pravdu za sve građane Kosova”, rekao je Thaci, saopćeno je iz njegovog kabineta.

U saopćenju Thaci ističe uvjerenje da će konačna odluka ICTY-a u vezi sa “optužbama protiv… Haradinaja i njegovih saboraca biti u skladu sa našim ubjeđenjem da će oni biti oslobođeni”.

Izvor: Al Jazeera i agencije