Ramazan u sjenkama: Postiti kao siromah

Pitanje siromaštva među muslimanima u SAD-u sakriveno je od formalnog diskursa, piše Beydoun (Getty Images)

Piše: Khaled A. Beydoun

“Postim da bih se solidarizirao sa siromašnima”, česta je rečenica među muslimanima u Americi tokom mjeseca ramazana. Međutim, blizu osam miliona muslimana koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama je siromašno ili opasno blizu te granice.

Prema podacima istraživačkog centra Pew, čak 45 posto muslimana u Americi zarađuju manje od 30.000 dolara godišnje po domaćinstvu, što je cifra koja je blizu granice siromaštva.

Post u ramazanu jedna je od pet centralnih islamskih obaveza. Na taj način se slavi spomen na objavu Kur'ana, islamske svete knjige, poslaniku Muhammedu.

Historijski značaj ramazana se gotovo podudara s njegovim filantropskim duhom, koji naglašava dobročinstvo i saosjećanje sa siromašnima.

Ova misija, koja rutinski odzvanja među muslimanima u Americi i istaknutim muslimanskim organizacijama, projicira sliku srednje klase, demografske skupine pokretljive prema gore.

Uporedo s današnjim štetnim stereotipima o muslimanima, u Americi je ona slika koja ovu populaciju vidi kao socioekonomsku “manjinu za primjer drugima”. Ovaj stereotip zasjenile su istaknutije karikature koje povezuju muslimane s terorizmom i, što je danas još problematičnije, s grupom Islamska država Irak i Levant.

Međutim, za 45 posto muslimana u Americi koji žive ispod granice siromaštva, ili tik iznad nje, ova je slika jednako štetna. Posebno tokom ramazana.

Sve osim jednolične

Muslimanska zajednica u Americi je sve osim jednolične. Iako je u diskursu stereotipizirana kao arapska i imigrantska, muslimanska zajednica u Americi je raskošno raznolika. Robovi Afrikanci na Jugu prije Građanskog rata bili su zapravo prvi muslimani koji su postili ramazan u SAD-u.

Danas je ova populacija podijeljena na osnovu rase i u socioekonomskom pogledu, možda čak u istoj mjeri. Dubina ovog jaza najviše je vidljiva tokom ramazana.

Trpeze bogatih muslimana i onih iz srednje klase preplavljene su bogatim mozaikom hrane i pića. Međutim, za manje sretne američke muslimane ramazan je produžetak ostatka godine – kada nedostaju bogata jela i izobilje u kojem uživaju bogatije muslimanske porodice.

U slučaju siromašnih muslimana u Americi, u ramazanu dolaze do izražaja okolnosti u kojima žive, pojačavajući stigmu, muke i bol siromaštva. Iako je udjeljivanje milostinje tokom svetog mjeseca pojačano, statistike pokazuju da muslimani u Americi prije doniraju siromašnim muslimanima u stranim zemljama nego u Americi, čime umanjuju filantropski utjecaj ramazana na siromašne muslimane u državi.

Siromašni muslimani u Americi poste u sjenkama bogatih večera, kampanja za prikupljanje novca za međunarodne krize i projekte i iftara u Bijeloj kući koji se svake godine priređuje za muslimansku elitu.

Siromaštvo među muslimanima u Americi, iako prisutno i u usponu, s obzirom na pojačanu imigraciju iz turbulentnih država, rijetko se bilježi kao “problem muslimana” u nacionalnim organizacijama američkih muslimana.

Siromaštvo u muslimanskoj zajednici

Džamije, koje su generalno podijeljene po rasnim, sektaškim i socioekonomskim osnovama, svoja sredstva uglavnom dodjeljuju zajednicama u svojoj blizini, ili ih šalju u inozemstvo. Kao posljedica, siromaštvom u muslimanskoj zajednici malo se ko bavi, to je nepromijenjeno pitanje, nepoznato javnosti i sakriveno od formalnog diskursa.

Pa ipak, šetnja kroz dijelove Detroita ili New Yorka, Minneapolisa ili Philadelphije nudi živopisne panorame života siromašnih muslimana u Americi i muslimana iz srednje klase. Brojne porodice u ovim, kao i u četvrtima u kojima je koncentracija muslimana manja, imaju uobičajene probleme koje siromaštvo nosi sa sobom.

Primjera radi, 82 posto od 80.000 Somalaca, koliko ih, prema procjenama, živi u Minesoti, nalazi se “blizu ili ispod granice siromaštva”.

U iračkim domaćinstvima, kojih najviše ima u Dearbornu i Detroitu, u saveznoj državi Michigan, prosječna primanja iznose 32.075 dolara godišnje. Veliki dio ove populacije čine muslimanske šiitske izbjeglice koje su u SAD-u došle u dva navrata, 90-ih godina prošlog stoljeća i nakon rata 2003. godine.

Prosječna primanja Jemenaca u SAD-u, kojih najviše ima u New Yorku, Detroitu i Oaklandu, u Californiji, blizu su granice siromaštva i iznose 34.667 dolara godišnje.

Nadalje, organizacija Asian American Federation je došla do podatka da je “53,9 posto Bangladešana koji žive u Brooklynu siromašno – što je najveća stopa među osam najvećih azijskih imigrantskih grupa u ovom gradu”.

Ovim muslimanskim zajednicama post nije prilika da se “solidariziraju sa siromašnima”, već rutina i stvarnost u kojoj žive. Oni su ti koji su siromašni, a empatija koju ramazan treba probuditi nije popravila okolnosti u kojima žive.

Američkim muslimanima iz srednje klase i onim bogatim, koji post prekidaju u izobilju, za punim stolovima – neka djela, umjesto solidariziranja sa siromašnima, budu motiv za njihov post ovog ramazana.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera