Oglasi

Rama rekonstruiše albansku vladu

Albanski premijer poručio da će smanjiti broj ministarstava sa 20 na 14.
Ramini socijalisti osigurali su drugi mandat na junskim izborimaEPA

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će rekonstruisati svoj kabinet, a sve u cilju povećanja ekonomskog rasta sa 3,8 na 5 posto godišnje.

On je rukovodstvu svoje Socijalističke partije poručio da će smanjiti broj ministarstava sa 20 na 14, i dodao da će novi kabinet biti "manji, ali kooperativniji", javlja AP.

U novoj vladi će se, između ostalog, spojiti ministarstva privrede i finansija, kao i ministarstva energetike i saobraćaja. S druge stane, bit će formirano novo ministarstvo zaduženo za koordinaciju sa poslovnim ljudima iz dijaspore.

Iskorjenjivanje korupcije

Ramini socijalisti osigurali su drugi mandat na junskim izborima, osvojivši 74 mjesta u parlamentu od mogućih 140, tako da mogu sami da formiraju vladu.

Opoziciona Demokratska stranka, koja je osvojila 43 mandata, ocijenila je da novi Ramin kabinet predstavlja "povratak na vlast bivše komunističke elite", koja će dovesti do "produbljiivanja privatne vlasti" Edija Rame i njegovog okruženja.

Kako navodi AP, neka od ključnih pitanja koja stoje pred Albanijom su iskorjenjivanje korupcije, borba protiv trgovine narkoticima, povećanje plata i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija je članica NATO od 2009. godine i želi da pokrene pregovore za članstvo u EU naredne godine, podsjeća AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.