Rama: Izjava o zajedničkom predsjedniku izvučena iz konteksta

Edi Rama, Albanija
Većina medija navodi da je najveći kvalitet novog ministra Genta Cakaja to što je 'jedan od Raminih najlojalnijih vojnika' (EPA)

Albanski premijer Edi Rama je izjavio kako je njegova izjava da Albanija i Kosovo trebaju imati jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva izvučena iz konteksta.

On je, obraćajući se Skupštini Kosova na svečanoj sjednici povodom desete godišnjice nezavisnosti, izjavio da će “Albanija i Kosovo imati zajedničku vanjsku politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatska predstavništva, a zašto ne i jednog predsjednika, kao simbol nacionalnog jedinstva i nacionalne sigurnosne politike”.

Albanski premijer smatra da je ta izjava izazvala nepotrebne reakcije u Tirani, Prištini, regiji i Briselu i tvrdi da je izvučena iz konteksta.

“Nisam ništa izjavio. Jedna slobodna rečenica je izvučena iz konteksta i pretvorila se u politički program. Dozvolio sam sebi da djelujem po čistoj mašti. Niko mi ne može zabraniti da maštam. Što se tiče toga kako bi se to moglo dogoditi sa zakonodavne tačke gledišta, moja mašta nije otišla tako daleko”, kazao je Rama za albanske medije.

‘Prirodne reakcije u Srbiji’

Izjava albanskog premijera izazvala je oštre reakcije i u Srbiji, što Rama ocjenjuje prirodnim, ali tvrdi da ona ne treba ni na koji način utjecati na pregovore između Beograda i Prištine.

“Jasno je da takve reakcije ne mogu izostati u slučaju Srbije, jer Srbija i dalje živi s idejom da Kosovo nije albansko, kosovsko, već da je srbijanska pokrajina. Sve dok vjeruju da je Kosovo srbijanska pokrajina, mogu nastaviti govoriti”, poručio je Rama.

Izvor: Agencije