Rama: Bez EU perspektive muslimani u Albaniji mogu se radikalizovati

Rama je upozorio da i Rusija ima namjeru radikalizovati albanske muslimane (Arhiva)

Negiranje evropske perspektive za Albaniju može izazvati radikalizaciju muslimana u toj državi, koja može ugroziti regionalnu stabilnost, izjavio je u srijedu Edi Rama, premijer Albanije, javlja Reuters.

Rama, koji je stigao u Berlin, gdje želi lobirati za otvaranje pregovora o članstvu za tu državu, kritikovao je evropske političare s antimuslimanskim stavovima, nazvavši ih “investitorima u radikalizaciju”.

Uoči sastanka s kancelarkom Angelom Merkel Rama je upozorio da i Rusija ima namjeru radikalizovati albanske muslimane i pozvao Evropsku uniju da ne “ostavlja prostor koji će popuniti druge države”.

‘Glavna religija u Albaniji – Evropa’

“Statistički, Albanija je većinski muslimanska zemlja, ali ja bih rekao da je glavna religija u Albaniji – Evropa. Važno je da se naš idealizam u vezi s Evropom poštuje i ne smatra naivnošću”, poručio je Rama.

Dodao je da bi zatvaranje evropske perspektive za Albaniju također ostavilo rupu, koju Rusija želi ispuniti.

Naveo je da se navodno miješanje Moskve u izbore u Crnoj Gori 2016. može ponoviti bilo gdje na Balkanu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Albaniju da osnaži vladavinu prava i suzbije korupciju kako bi uvjerila zemlje članice Evropske unije da počnu pregovore o članstvu, javlja Anadolija.

Nakon sastanka s premijerom Albanije Ramom Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije rekla da će čelnici EU-a u predstojećem periodu ocijeniti napredak Albanije na evropskom putu.

“Kao što znate, Evropska komisija predložila je 17. aprila otvaranje pregovora s Albanijom o članstvu. O tome ćemo raspravljati i na sastanku Evropskog vijeća krajem juna”, rekla je Merkel.

Pohvalila je dosadašnje napore koje Albanija preduzima kako bi ispunila potrebne uslove za početak pregovora o članstvu u EU-u.

Dodala je i da će Njemačka nastaviti podržavati Albaniju u pitanjima reformi koje provodi u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: Agencije