Rama: Albanija podržava Makedoniju na putu ka NATO-u

Zaev je pozvao albanskog premijera Edija Ramu i njegove ministre da iduće godine zajedničku sjednicu vlada održe u Ohridu (EPA)

Zajedničkom sednicom vlada Makedonije i Albanije u Podgradecu otvoreno je novo poglavlje u odnosima dve susedne zemlje, ocenili su makedonski i albanski premijer Zoran Zaev i Edi Rama.

Na sednici dve vlade u tom pograničnom albanskom mestu Rama je najavio pojačanu saradnju na infrastrukturi, putničkom i železničkom saobraćaju, energetici, kao i međunarodne carinske olakšice.

Albanija će, kako je istakao, nastaviti sa podrškom Makedoniji da uđe u NATO, što je ocenio kao investiciju u mir i sigurnost u regionu.

Rama je ocenio da je zajednička sednica vlada Albanije i Makedonije dobra poruka i za region, politički suživot, građenje mostova i prosperitet, za koji su opredeljene dve zemlje.

Zaev je istakao da dve vlade “šalju snažnu poruku u region da dve države imaju odgovorna politička rukovodstva koja rade iskreno i otovoreno sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih građana i za njihovu dobru budućnost u evroatlantskoj porodici”.

“Na osnovu prošlosti, radeći u sadašnjosti na rešenjima koja vode do spokojne i sigurne budućnosti naših građana i naših zemalja, mi, poštovane kolege i prijatelji, gradimo budućnost za Makedoniju, Albaniju, region”, rekao je Zaev na prvoj zajedničkoj sednici dve vlade.

Kako je saopštila makedonska vlada, vlade Makedonije i Albanije posvećene su razvoju regionalne saradnje i značajnim strateškim ciljevima dve države, a to su integracija u Evropsku uniju i NATO, što je ne samo politički interes već i mogućnost za ekonomski razvoj država.

Moguća gradnja pruge na Koridoru 8

Zaev je izrazio očekivanje da će međuvladina sednica u Podgradecu doprineti ekonomskoj saradnji Makedonije i Albanije, realizaciji zajedničkih projekata i povezivanju poslovnih zajednica dve zemlje.

Među infrastrukturne projekte koji povezuju dve zemlje naveo je energetsko povezivanje (Bitolj–Elbasan) i mogućnost izgradnje pruge na Koridoru 8 od Kičeva do albanske granice.

Zaev je pozvao albanskog premijera Edija Ramu i njegove ministre da naredne godine zajedničku sednicu vlada dve zemlje održe u Ohridu.

Nakon međuvladine sednice premijeri su potpisali deklaraciju o većoj saradnji i memorandum o prevenciji i suzbijanju ekstremizma i radikalizma koji se vodi kao terorizam. 

Izvor: Agencije