Raketni sistem S-400 bit će instaliran kod Moskve

Sistem S-400 koristi projektile zemlja-zrak i može oboriti sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila (Reuters)

Zračno-kosmičke snage Rusije dobile su komplet najnovijih protivzračnih raketnih sistema S-400 “Trijumf”, koji će biti postavljeni u predgrađu Moskve, saopćilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane.

Prije toga je izvedena kontrolna paljba na poligonu “Kapustin jar” u Astrahanskoj oblasti, na kojoj su borbene jedinice protivzračne odbrane u teškim vremenskim uslovima izvele manevre gađanja iz novog sistema i s “velikom preciznošću pogodile sve ciljeve”.

Stalna baza najnovijeg sistema bit će jedna od moskovskih protivzračnih raketnih pukova združenih PVO-PRO, a u ovom trenutku se vrši utovar tih sistema na željezničke platforme radi slanja u tu bazu”, navelo je Ministarstvo odbrane.

Identičan protivraketni sistem Rusija je sredinom ljeta instalirala na području Krima, čime je onemogućeno bilo kakvo ugrožavanje neba iznad ovog poluotoka.

Potpredsjednik samozvane krimske vlade Ruslan Balbek tada je rekao da će raspoređivanjem S-400 na Krimu nebo iznad poluotoka biti zaštićeno od svakog napada i provokacije i postati snažan faktor odvraćanja “zračnih huligana iz NATO-a”.

Istovremeno prati 36 ciljeva

Rusija je isti sistem S-400 rasporedila i u Siriji i tim potezom bit će sigurnosno i vojno pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

“Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku zračnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja”, saopilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sistem S-400 “Trijumf” koristi projektile zemlja-zrak i može oboriti sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara.

Čitav sistem smješten je na mobilna vojna vozila, a može se postaviti i aktivirati za samo pet minuta.

Izvor: Agencije