Rakete iz Sirije pale u centar turskog grada

Šest raketa ispaljenih iz sirijskog mjesta Qamishli palo je u centar turskog pograničnog grada Nusaybina, objavila je agencija Reuters, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju u srijedu.

Anadolija još nije ponudila više detalja.

Nešto ranije, Reuters navodi, pozivajući se na TV kuću NTV, da su i dva minobacačka projektila pala u turski grad Ceyanpilar i da nema žrtava u tom slučaju.

Paljba je odgovor iz Sirije nakon što su oružane snage Turske ranije u srijedu počele operaciju “Izvor mira”, čiji je “cilj osigurati mir u regiji i uništiti teroristički koridor, koji teroristi pokušavaju uspostaviti na južnoj granici Turske”, navodi Anadolija i dodaje da traju artiljerijski napadi na sirijski grad Tell Abyad.

Tell Abyad je naspram turskog Akcakalea, čiji su građani pozvani na oprez, navodi turska agencija i dodaje da se iznad spomenute sirijske regije vije dim, a artiljerijski napadi i dalje traju.

Erdogan potvrdio napad

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da je turska vojska počela operaciju na sjeveru Sirije.

“Zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, naše Oružane snage pokrenule su operaciju ‘Izvor mira’ protiv terorističkih organizacija PKK / YPG [Radnička partija Kurdistana / Jedinice narodne zaštite] i ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant] na sjeveru Sirije”, napisao je Erdogan na Twitteru.

Također je istakao da će tom operacijom biti uklonjena teroristička prijetnja prema Turskoj i da će, zahvaljujući “sigurnoj zoni”, koja će tamo biti uspostavljena, sirijskim izbjeglicama biti omogućeno da se vrate svojim domovima.

“Zaštitit ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovništvo regije iz kandži terorista”, poručio je on.

Izvor: Agencije