Rahmon ponovno predsjednik Tadžikistana

Rahmon je na vlasti već 21 godinu (Reuters)

Aktualni predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon uvjerljivo je osvojio novi sedmogodišnji mandat, nakon što je na predsjedničkim izborima održanim u srijedu osvojio čak 83,1 posto glasova, priopćilo je tamošnje Središnje izborno povjerenstvo.

Agencije javljaju kako je izlaznost birača na glasanju u Tadžikistanu bila iznimno velika, čak 86,6 posto, a već šest sati prije zatvaranja biračkih mjesta izlaznost je bila veća od 50 posto, zbog čega su izbori proglašeni uspješnim.

Predsjednik Rahmon (61) na vlasti je u Tadžikistanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja nastalih raspadom SSSR-a smještenoj u središnjoj Aziji, još od 1992. godine.

Na izborima nisu sudjelovali kandidati opozicijskih stranaka, a Rahmonu se suprotstavilo pet malo poznatih i uglavnom lojalnih protukandidata, dok su oni ozbiljniji iz redova opozicije diskvalificirani.

Četvrti uzastopni mandat

Izbore je promatralo 209 predstavnika Zajednice nezavisnih država, OSCE je uputio 178, Parlamentarna skupština OSCE-a 34, a Europski parlament devet promatrača.

Na prošlim izborima Rahmon je osvojio 79 posto glasova, a mandat koji je osvojio, sukladno Ustavu, njegov je posljednji na čelu Tadžikistana.

Kritičari upozoravaju kako u Tadžikistanu od osam milijuna stanovnika polovica živi u siromaštvu, više od milijun njih radi u inozemstvu i šalje novac svojim obiteljima, a država se nalazi na ruti krijumčarenja heroina – iz Afganistana u Rusiju i Europu .

Zemlja se nalazi i pod sigurnosnom prijetnjom nakon najave o povlačenju američkih vojnih snaga iz susjednog Afganistana iduće godine, pa je s Rusijom sklopljen sporazum po kojem će ruski vojnici biti raspoređeni u Tadžikistanu iduća tri desetljeća.

Izvor: Agencije