Qatar Airways od četiri arapske zemlje traži odštetu od pet milijardi dolara

Zemlje koje su uvele blokadu moraju se proglasiti odgovornim za nelegalne akcije u aviosektoru (Reuters)

Qatar Airways pokrenuo je međunarodni postupak u kojem od četiri arapske zemlje traži najmanje pet milijardi dolara kompenzacije zbog blokade njihovih zračnih prostora i protjerivanje kompanije sa njihovih tržišta.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su praktično zabranili ovu aviokompaniju u junu 2017. godine, kada su prekinuli sve veze s Katarom i uvele mu zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu, optužujući ga za terorizam, što Doha negira.

Qatar Airways je u saopćenju objavio da su te mjere ciljale i na njega te da se njima željelo ugasiti poslovanje katarske aviokompanije u četiri države, umanjiti vrijednost njenih investicija i uzrokovati štetu njenim globalnim operacijama.

Presuda Međunarodnog suda pravde 

“Oduka država koje su uvele blokadu da spriječe Qatar Airways da leti u njihove zemlje i koristi njihov zračni prostor je jasno kršenje konvencija civilne avijacije i nekoliko sporazuma koje su same potpisale”, rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al-Baker.

“Nakon više od tri godine napora da dijalogom riješimo krizu, odlučili smo pokrenuti proces kojim tražimo zaštitu svojih prava i punu kompenzaciju. Zemlje koje su uvele blokadu moraju se proglasiti odgovornim za nelegalne akcije u aviosektoru”, dodao je.

Prošle sedmice je Katar dobio proceduralni spor pred Međunarodnim sudom pravde (ICC) Ujedinjenih naraoda, sa sjedištem u Hagu, koji su presudio da Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju može nastaviti slučaj koji je pokrenula Doha.

Izvor: Al Jazeera