Qaradawi: Ne pravite greške Sirije i Egipta

Qaradawi je kazao da ga rastuži prolijevanje krvi svakog muslimana u svijetu (Anadolija)

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Yusuf al-Qaradawi je u govoru održanom u džamiji u glavnom gradu Katara Dohi upozorio vlasti Sudana da ne koriste silu protiv demonstranata na ulicama i da ne ponove greške sirijske i egipatske vlasti, prenosi agencija Anadolija.

Qaradawi poručuje da upotreba sile nije dobar način gašenja mirnih demonstracija, već da je izvor zla i krvoprolića koji su viđeni i na ulicama Sirije i na ulicama Egipta.

On poručuje da se takav razvoj događaja u Sudanu ne smije ponoviti.

‘Posvetiti se narodu’

“U islamskim zemljama vladaju ljudi koji se predstavljaju kao muslimani, a vladaju tako što svom narodu drže sablju za vratom. To nije islam. Niti jedna zemlja svijeta ne smije uperiti oružje prema svom narodu. Mirne demonstracije se organiziraju, ali čemu masakri? Morate se više posvetiti svom narodu i ispunjavati njihove zahtjeve”, poručio je Qaradawi.

Istakavši da uvijek podržava one koji s pravom protestiraju mirno, Qaradawi je kazao da ga rastuži prolijevanje krvi svakog muslimana u svijetu.

Vlada Sudana je na sjednici održanoj u nedjelju ukinula subvencije na cijene goriva i od tada traju masovni protesti širom zemlje u kojima je do sada, kako javljaju lokalni aktivisti, poginulo više od 70 osoba.

Izvor: Agencije