Putin: Zapad sankcijama nije podijelio Ruse

Putin je nedavno produljio zabranu uvoza prehrambenih proizvoda sa Zapada za godinu dana (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da Zapad nije uspio u namjeri da podijeli rusko društvo uvođenjem ekonomskih sankcija.

U govoru na sastanku predsjedničkog Vijeća sigurnosti Putin je naveo da Zapad želi kazniti Rusiju za njezin neovisni smjer, prenosi Tanjug agenciju AP.

Putin je istaknuo da su odluka Europske unije da produži sankcije Rusiji do siječnja iduće godine i američka upozorenja o novim mjerama signal da “ne treba očekivati od geopolitičkih protivnika da u dogledno vrijeme revidiraju svoj stav”.

Rusija produljila zabranu za godinu dana

Putin je nedavno produljio zabranu uvoza prehrambenih proizvoda sa Zapada za godinu dana, dulje nego što se očekivalo, nakon što je Europska unija produljila sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini do kraja siječnja iduće godine.

Očekivalo se da će zabrana, koja se odnosi na uvoz većine prehrambenih proizvoda iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, biti produljena za šest mjeseci počevši od kolovoza.

Rusija je, kao što je ranije najavila, pripremila nove mjere kao odgovor na produžetak europskih sankcija koje, uz ostalo, zabranjuju i uvoz čokolade i cvijeća, zbog čega bi Europa mogla izgubiti stotine milijuna eura.

Pogođeni cijeli sektori ruskog gospodarstva

Europska unija produljila je ranije do kraja siječnja 2016. ekonomske sankcije Rusiji zbog njezine uloge u krizi u Ukrajini.

Sankcije pogađaju cijele sektore ruskog gospodarstva, od banaka, do obrane i nafte, a uvedene su prije gotovo godinu dana nakon ruske aneksije Krima.

Moskva je kao odgovor u kolovozu 2014. zabranila uvoz hrane sa Zapada. Rusija je tada zabranila uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: Agencije