Putin zabrinut zbog povlačenja SAD-a iz sporazuma s Iranom

Putin se sastao sa stalnim članovima Ruskog vijeća sigurnosti (EPA)

Predsjednik Rusije Vladmir Putin veoma je zabrinut zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma s Iranom, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Reuters, pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je saopćio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma i da će nove sankcije Iranu biti nametnute.

Putin se sastao sa stalnim članovima Ruskog vijeća sigurnosti, s kojima je razgovarao o američkom povlačenju iz sporazuma s Iranom, prenijela je agencija TASS.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u Siriji i izraelskim noćnim zračnim napadima, rekao je Peskov, prenosi Tanjug.

Reakcije na američku odluku

Ujedinjeni narodi, Evropska unija i potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i regionalni čelnici izrazili su žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju iz tog sporazuma.

Odluku SAD-a pozdravili su Izrael, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sporazum između Irana i šest sila (SAD, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) iz 2015. ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016.

Trump je redovno isticao da je sporazum “katastrofalan” i pozvao na ispravljanje, po njegovom mišljenju, užasnih nedostataka, prijeteći da će se u suprotnom povući.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odmah je u utorak uvečer objavio da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla okončati ograničenja na koja je pristala u vezi sa svojim aktivnostima obogaćivanja uranija nakon što je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma.

Izvor: Agencije