Oglasi

Putin: Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa

Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje, kazao je Putin.
Ruski predsjednik je u parlamentu govorio o stanju nacijeEPA

Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete već i same Sjedinjene Američke Države, zaprijetio je ruski predsjednik Vladimir Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

"Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje", kazao je Putin.

Iako je, kako ocjenjuje Reuters, dao dosad najoštriju izjavu o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je kazao da Rusija ne traži sukob i da neće poduzeti prvi korak u smislu razmještanja raketa kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma INF.

"Ruska reakcija na razmještanje raketa bit će odlučna i američki političari, od kojih su neki opsjednuti s američkom posebnošću, moraju uračunati rizik prije nego poduzmu prve korake", poručio je.

'Neutemeljene optužbe'

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Američke Države.

"Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz Hladnog rata i da počne razvijati nova oružja", rekao je Putin.

"Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je u parlamentu govorio o stanju nacije, što je tradicija obraćanja tom zakonodavnom tijelu otkako je prvi put došao na čelo države 2000. godine.

Na dužnosti predsjednika Rusije Putin je bio u dva četverogodišnja mandata - od 2000. do 2008. godine, kada ga je u jednom mandatu zamijenio Dmitrij Medvedev, te od 2012. godine na prvi šestogodišnji mandat. Aktualni mandat, na koji je izabran prošle godine, Putinu istječe 2024.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.