Putin pozdravlja susret Trumpa i Kima

Puno mjesta voljno je ugostiti Trumpa i Putina, pa tako i Austrija (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je predstojeći susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i napore za rješavanjem krize, javlja dpa.

Navodi se i da je Putin i sam spreman sastati se s američkim kolegom.

“Pozitivno gledamo na namjere Pjongjanga, Seula i Washingtona da kroz dijalog pronađu sveobuhvatno rješenje za aktualnu krizu”, kazao je ruski čelnik na sastanku Šangajske organizacije za suradnju koja se održava u kineskom lučkom gradu Qingdau.

Također je izrazio spremnost da se sastane s američkim predsjednikom čim Trump bude raspoložen za susret.

“Čim američka strana bude spremna, taj će se susret dogoditi. Ovisno, naravno, o mom rasporedu radnih aktivnosti”, kazao je Putin.

Mjesto susreta je tehničko pitanje

“Američki predsjednik sam je rekao i ponovio da smatra da bi takav susret bio koristan. Mogu to potvrditi. To je točno”, ocijenio je.

Dodao je da nije razgovarao s Trumpom o mjestu mogućeg susreta, ali da je puno mjesta voljno ugostiti sastanak, pa tako i Austrija koju se spominjalo nakon Putinova posjeta toj zemlji.

“To je tehničko pitanje”, naglasio je. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u subotu da je Beč jedan od gradova koji se razmatra za mjesto mogućeg susreta ruskog i američkog predsjednika.

Volio bi da G7 postane G8 i okupi se u Moskvi

Na upit novinara što misli o Trumpovom prijedlogu da se Rusiji ponovo dozvoli pristupanje skupini G7, Putin je odgovorio da Rusija nije izabrala napustiti G7 te da bi ga veselilo da vidi okupljanje tih zemalja u Moskvi.

Usput je primijetio da zajednička kupovna moć Rusije i Šangajske organizacije za suradnju, predvođene Kinom, premašuje kupovnu moć G7 te pozvao tih sedam zemalja članica da se okane “domišljatog trabunjanja” i okrenu “stvarnoj suradnji”.

“Mislim da bi trebale prestati s tim domišljatim trabunjanjem i okrenuti se konkretnim temama koje su relevantne za stvarnu suradnju”, komentirao je Putin zajedničku izjavu čelnika Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, SAD-a i Kanade.

Trump je međutim najavio da će povući američku potporu toj izjavi, te da bi mogao uvesti carine nove carine na uvoz automobila. 

Šangajska organizacija za suradnju okuplja Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan, Kazahtan, Kirgistan, Tadžekistan i Uzbekistan.

Izvor: Agencije