Putin: Napad na Siriju je ‘čin agresije’

Putin je ukazao da će vojna akcija na ciljeve u Siriji pogoršati humanitarnu katastrofu u Siriji (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva saziva hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog vojne akcije u Siriji i ocijenio da napadi SAD, Britanije i Francuske predstavljaju “čin agresije”, saopštio je Kremlj.

Putin je ukazao danas da će vojna akcija na ciljeve u Siriji pogoršati humanitarnu katastrofu u Siriji, prenosi agencija Beta.

“Napadi imaju i destruktivne posljedice na cijeli sistem međunarodnih odnosa”, rekao je Putin, navodi se u saopćenju Kremlja.

On je kritizirao SAD i njene saveznike zbog toga što su pokrenuli napade prije nego što je omogućeno međunarodnim inspektorima za hemijsko naoružanje da posjete mjesta navodnih napada u Siriji.

SAD, Francuska i Velika Britanija provele su noćas napade u Siriji poslije nedavnog napada u Doumi u kojem su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Ruska odbrana nije reagirala

Ruska vojska danas je saopćila da su sirijski sistemi zračne odbrane oborili svih 12 raketa koje su gađale sirijsku zračnu bazu u Dumairu, istočno od Damaska.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su američki, britanski i francuski avioni i brodovi ispalili ukupno više od 100 krstarećih i raketa zrak-zemlja, javio je AP.

Rusko ministarstvo nije navelo ukupan broj raketa koji su presrele sirijske snage.

Rusija nije koristila svoje sisteme protuzračne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopćilo je ranije danas Ministarstvo odbrane Rusije.

“Jedinice ruske odbrane raspoređene u Siriji nisu korištene da suzbiju napad”, navodi ministarstvo, prenosi TASS.

Prethodno je saopćeno da nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske zračne odbrane u Tartusu i Hmeimimu, uz tvrdnje da su sistemi sirijske protuzračne odbrane oborili značajan dio raketa kada su se približavale ciljevima.

Izvor: Agencije