Putin kritizirao ‘jednostrane i protekcionističke’ sankcije Rusiji

Vladimir Putin je pozvao na zaštitu nuklearnog sporazuma s Iranom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma, uoči otvorenja samita G20 u argentinskoj prijestolnici.

“Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog, utemeljen na načelu jednakosti između zemalja”, rekao je on na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) u Buenos Airesu.

“Širi se loša praksa posezanja za nezakonitim jednostranim sankcijama i protekcionističkim mjerama”, istakao je ruski predsjednik, čija je zemlja od 2014. godine pod teškim evropskim i američkim privrednim sankcijama zbog ukrajinske krize.

‘Rizici utrke u naoružanju’

Ova izjava dolazi nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznenada otkazao bilateralni susret s Putinom predviđen na marginama samita.

Trump je taj zaokret obrazložio time što je Rusija u nedjelju zaustavila tri ukrajinska ratna broda i uhapsila 24 ukrajinska mornara, u prilikama eskalacije između dviju zemalja na Crnom moru.

Putin, također, smatra da bi američka odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma iz vremena Hladnog rata mogla dovesti do nove utrke u naoružanju.

Upozorio je da bi američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF iz 1987. godine moglo “stvoriti rizike od nekontrolirane utrke u naoružanju”.

Također je pozvao na zaštitu nuklearnog sporazuma s Iranom, uprkos američkog povlačenja iz njega, “kako bi se spriječile nove napetosti u vezi s iranskim nuklearnim programom”.

‘Koketiranje s teroristima’

Putin je pozdravio američki dijalog sa Sjevernom Korejom i upozorio Washington da ne postavlja ultimatum Pjongjangu, rekavši da bi to moglo naškoditi već postignutim sporazumima.

Kazao je da da “koketiranje s teroristima iz sebičnih, geopolitičkih interesa samo vodi dalje ka novim zločinima”.

“Dupli standardi ili bilo koji kompromisi su nedopustivi kada je riječ o terorističkim grupama. Štaviše, nedopustivo je korištenje njih u geopolitičke svrhe, jer svako koketiranje s teroristima samo njima koristi, tjerajući ih dalje ka novim krvavim zločinima”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije