Oglasi

Putin: ISIL počeo sa pogubljenjima 700 talaca u Siriji

Borci ISIL-a su počeli s pogubljenjima gotovo 700 talaca koje su nedavno oteli u Siriji, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
ISIL je upozorio da će svakog dana ubijati po deset ljudi, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, kaže PutinEPA

Borci grupe Islamska država Irak i Levant su počeli s pogubljenjima gotovo 700 talaca koje su nedavno oteli u Siriji, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Na Međunarodnom forumu u Sočiju, Putin je kazao da je "ISIL nedavno proširio svoju teritoriju i uzeo za taoce 130 porodica, odnosno gotovo 700 osoba", prenosi AP.

On je dodao da su borci grupe iznijeli zahtjeve koje nije precizirao, kao i da su upozorili da će svakog dana ubijati po deset ljudi, ako ti zahtjevi ne budu ispunjeni, prenosi Tanjug.

"Oni su prethodnog dana već ubili 10 ljudi", kazao je Putin i dodao da su počeli da ostvaruju svoju prijetnju.

Agencija Tass javila je, citirajući neimenovani "diplomatsko-vojni izvor", da su taoci oteti u napadu na jedan izbjeglički kamp.  

Napad na kamp

Borci ISIL-a su napali izbjeglički kamp u oblasti koju kontroliraju koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je isti neimenovani izvor.

"Koristeći nekažnjivost, ekstremisti ISIL-a izveli su napad na izbjeglički kamp koji se nalazi u blizini naseljenog mjesta Al-Bahra 13. oktobra. Kao rezultat, uzeli su za taoce i prevezli gotovo 130 arapskih porodica u grad Hajin, koji drže pod kontrolom", rekao je taj izvor.

Prema njegovim riječima, "među taocima grupe Islamska država Irak i Levant u toj oblasti je više od 700 ljudi, uključujući građane zapadnoevropskih i drugih zemalja", prenosi ruska agencija.

Grupa Islamska država Irak i Levant koja je kontrolirala velike teritorije u Iraku i u Siriji od 2014. godine sada se povukla u pustinjske oblasti.

Borci ISIL-a nalaze se u provinciji Deir-ez-Zor na istoku Sirije, gdje su arapsko-kurdske snage prije nešto više od mjesec dana pokrenule ofanzivu da ih izbace.

Prema Sirijskim demokratskim snagama gotovo 3.000 boraca ISIL-a, uglavnom stranaca nalazi se u sektoru Hajin blizu iračke granice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.