Putin i Merkel razgovarali o Siriji, Ukrajini i finansijama

Razgovor je održan na inicijativu njemačke strane, a sagovornici su se saglasili da 'nastave kontakte na raznim nivoima' (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u srijedu telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o rješavanju sukoba u Siriji i situaciji u Ukrajini, ali i o negativnim tendencijama na globalnom finansijskom tržištu.

“Ruski predsjednik obavijestio je njemačku kancelarku Merkel o sporazumu između Rusije i Turske o stabilizacijskim naporima u zoni deeskalacije u Idlibu, koji je s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom postigao 17. septembra u Sočiju”, saopćio je Kremlj, prenosi agencija Tass.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert je izjavio da je Angela Merkel zadovoljna sporazumom o sirijskom Idlibu koji su postigli Turska i Rusija.

“Kancelarka Merkel izražava zadovoljstvo zbog napora koji su poduzeti u cilju sprečavanja tenzija i zaštite civilnog stanovništva”, naveo je Seibert u saopćenju.

Specijalan status za Donbas

Putin i Merkel razgovarali su i o Ukrajini i izrazili odlučnost da nastave rad u okviru takzvanog Normandijskog kvarteta.

Također su razgovarali o potrebi da Kijev osigura specijalni status Donbasu, na istoku Ukrajine, navodi se u saopćenju.

Tema razgovora ruskog predsjednika i njemačke kancelarke bilo je i prevazilaženje negativnih tendencija na globalnom finansijskom tržištu.

Razgovor je održan na inicijativu njemačke strane, a sagovornici su se saglasili da “nastave kontakte na raznim nivoima”, zaključuje se u saopćenju Kremlja.

Izvor: Agencije