Putin brani Trumpa: Nije odao tajne Lavrovu

Rusija odbacuje tvrdnje američkih medija o odavanju tajne Lavrovu (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegov američki kolega Donald Trump nije odao nikakve tajne ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Washingtonu prošlog tjedna i da se to može dokazati.

Prema Putinovim riječima, koje prenosi Reuters, Rusija je spremna predati transkript sa susreta Trumpa i Lavrova američkim zastupnicima ako bi to pomoglo da se uvjere u to.

“U SAD-u se razvija politička šizofrenija. Nikako drugačije ne mogu objasniti optužbe da je američki predsjednik odao Lavrovu neke tajne”, rekao je Putin na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u crnomorskome ljetovalištu Sočiju.

Putin se i našalio rekavši ironično da je Lavrov kriv jer nije odao ono za što vjeruje da su nepostojeće tajne.

“Razgovarao sam s njime (Lavrovom) danas. Bit ću prisiljen ukoriti ga jer nije te tajne podijelio s nama. Ni sa mnom, ni s predstavnicima ruskih obavještajnih službi. To je vrlo loše od njega”, rekao je ruski predsjednik.

Rusi imaju transkript

Savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov kasnije je rekao novinarima da Moskva posjeduje pisani transkript razgovora, no ne i zvučnu snimku.

Putin je još rekao da Trumpu nije omogućeno da radi svoj posao kako treba.

“Teško je zamisliti što još mogu ti ljudi koji su smislili takvu budalaštinu i besmislicu”, rekao je.

“Ono što me iznenađuje jest da su oni izazvali potres u domaćoj političkoj situaciju koristeći antiruske slogane. Ili ne razumiju štetu koju čine vlastitoj zemlji – u tom su slučaju vrlo glupi – ili sve razumiju, a u tom su slučaju opasni i korumpirani”, zaključio je Putin.

Trump je jučer izjavio da je njegov susret u Ovalnom uredu prošlog tjedna sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom bio “veoma, veoma uspješan” i da će pomoći u promoviranju borbe protiv terorizma.

“Želimo dobiti pomoć sa što više strana u borbi protiv terorizma”, rekao je Trump.

Pomoć Rusiji u borbi protiv ISIL-a

Trump je ocijenio i da je imao “apsolutno pravo” podijeliti osjetljive informacije s Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Bijeloj kući i poručio da je želio pomoći Moskvi u njenoj borbi protiv skupine Islamska Država Irak i Levant (ISIL). 

“Kao predsjednik želio sam podijeliti s Rusijom, što imam apsolutno pravo uraditi, činjenice u vezi s terorizmom i sigurnosti u avioprometu”, napisao je Trump na svom nalogu na Twitteru. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a H. R. McMaster izjavio je da Trump nije imao “neprimjeren” razgovor s ruskim dužnosnicima u Bijeloj kući.

“Pretpostavka članka (The Washington Posta) lažna je i ni na koji način predsjednik nije imao razgovor koji je bio neprimjeren ili je mogao dovesti do bilo kakvog propusta u nacionalnoj sigurnosti”, rekao je McMaster.

McMaster je ranije demantirao navode da je Trump otkrio Rusima povjerljive obavještajne informacije, istaknuvši: “Bio sam u sobi. To se nije dogodilo.”

Izvor: Agencije