Pusić potvrdila dug Hrvatske UBS banci

Nakon raspada Jugoslavije, vanjski dug je podijeljen između država nasljednica (Reuters)

Nakon što je najveća švicarska banka UBS tužila Hrvatsku u petak na saveznom sudu u New Yorku, tvrdeći da joj duguje 45 miliona dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jutros je u Zadru potvrdila da je Hrvatska dužna taj iznos te da su sve ostale bivše republike platile svoj dug.

“Provjerila sam, riječ je o jednom dogovoru, odnosno pregovorima koji su trajali dosta dugo, a dogovor je postignut 2008. godine, u međuvremenu ga je trebalo realizirati. Nije realiziran i to je jedan od onih ‘kostura koji danas ispadaju iz ormara’.

Ministarstvo financija će morati pronaći rješenje”, rekla je potpredsjednica Pusić koja je na novinarsko pitanje potvrdila da su sve ostale bivše republike platile svoj dug.

Na pitanje o rebalansu budžeta, Pusić je rekla da je najveći problem u reformi zdravstva.

Napraviti iskorak

“To je najveći potrošač državnoga proračuna i to je područje u kojem moramo napraviti iskorak ako želimo normalno funkcionirati”, poručila je Pusić. Na pitanje novinara je li za izdvajanje HZZO-a iz državnih finansija, Pusić je rekla da takvo izdvajanje treba činiti kad privreda raste, a ne kada stagnira.

“Mislim da ne treba dovoditi u pitanje hrvatske financije, trebalo bi još pričekati”, istaknula je Pusić.

Najveća švicarska banka UBS tužila je Hrvatsku u petak na saveznom sudu u New Yorku tvrdeći da joj duguje 45 miliona dolara glavnice i kamata za podmirivanje obaveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije.

Prema tužbi, Jugoslavija je 1988. godine izdala dug kao dio restrukturiranja kojim je nastojala podržati privredu.

U tužbi se navodi da se svi sudski sporovi trebaju rješavati u New Yorku.

Pregovori o isplati

Nakon raspada Jugoslavije u ranim 1990-im godinama, 2001. je preostali vanjski dug zemlje podijeljen između Hrvatske i ostalih država nasljednica bivše Jugoslavije: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, navodi se u tužbi.

Navodi se i to da su ostale zemlje ispunile svoje dužničke obaveze prema UBS-u, a samo Hrvatska nije.

Hrvatska i UBS godinama su pregovarale o isplati duga, ali se nije našlo rješenje, iako je Hrvatska priznala svoje obaveze, navodi se u tužbi.

“Uprkos svemu tome, Hrvatska nije platila svoj dug, pa je UBS-u preostalo samo to da pokrene tužbu”, zaključuje se u tužbi švicarske banke.

Inače, prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Zadru je boravila u sklopu obilaska stranačkih organizacija u Dalmaciji zajedno s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić.

Izvor: Agencije