Pupovac: Čin mržnje koji potiče na nasilje

Na maškarama, održanim tokom vikenda nedaleko Splita, simbolično je spaljena lutka s Pupovčevim likom (Patrik Macek / PIXSELL)

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac smatra da za ono što se događalo na karnevalu u Kaštelu “nisu krivi sudionici maškara, već oni koji su stvorili i stvaraju takvu atmosferu u Hrvatskoj”.

Po njegovim riječima, “krive su glave koje vode zemlju ili bi je trebali voditi, a savim sigurno bi je trebali izvesti iz kaljuge predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine”.

Reagirajući na maškare, održane tokom vikenda nedaleko Splita, na kojima je simbolično spaljena lutka s Pupovčevim likom i izveden skeč koji prikazuje nedavni incident s vaterpolistima Crvene zvezde koji su napadnuti u Splitu, on je za Politiku rekao kako je to što se događalo “daleko od bilo kakve zabave”.

‘Daleko je to od tradicije’

Smatra da su maškare “jedna lijepa i bogata tradicija dalmatinskih i mediteranskih krajeva”, a predstavljaju i “baštinu njegovog djetinjstva”, na kojoj se “biraju moćni i onda se kroz šalu, na narodski način, kritiziraju i ismijavaju”.

“To što se događa u pojedinim prigradskim splitskim općinama ili gradovima daleko je od bogate tradicije, jer se nisu dohvatili onih koji imaju moć i vlast, nego su usmjereni prema onima prema kojima imaju predrasude, mržnju, prema drugačijima i slabijima.

I zato su ove maškare oskrnavile tu bogatu tradiciju i od kritike i ismijavanja moćnih i važnih došli su na nacionalistički i šovinistički teren. To je čin mržnje i potiče na nasilje”, rekao je Pupovac.

Puhovski: Veselje u ponavljanju poniženja koje su neprijatelji doživjeli

Slučaj u Kaštel Sućurcu komentirao je i politički analitičar Žarko Puhovski, koji smatra kako u “optimističkoj interpretaciji” to može biti shvaćeno kao da se “rugaju sami sebi”, ali za većinu to je “veselje u ponavljanju poniženja koje su neprijatelji doživjeli”.

“Kod hrvatskih nacionalista postoji jedna vrsta perverzije: oni se osjećaju kao da su u Jugoslaviji, a da su Srbi nadmoćni. A nalaze se u Hrvatskoj gdje su Srbi zanemariva manjina. Paradoks je da se hrvatska desnica još jugoslavenski osjeća. I to je jedino objašnjenje za ovakvo ponašanje”, rekao je Puhovski.

Prema njegovim riječima, da je takvog izrugivanja bilo sa Židovima, “već bi postojala internacionalna reakcija”.

“Ovako je to sa Srbima samo hrvatsko-srpska stvar”, zaključio je Pupovac.

Dačićeva reakcija

Prethodno je reagirao i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je rekao kako je “to što se dešava u Hrvatskoj dokaz da su ocene o antisrpskoj kampanji u toj zemlji potpuno opravdane”.

“Sve je posledica toga što se, umesto jednoglasne osude, uvek pojave neki koji bi da relativizuju napade i divljanje”, smatra Dačić.

Zbog toga je pozvao “sve hrvatske zvaničnike, na svim nivoima, da ozbiljno shvate svaki incident i napad na Srbe”.

“Dosta su se šalili”, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije