Prvo učilište za EU fondove u Hrvatskoj

Otvoreno je prvo specijalizirano hrvatsko učilište za EU fondove. U Hrvatskoj, naime, nedostaje stručnjaka za to područje, kao i dobrih projekata.

Evropska komisija prigovorila je to Vladi Zorana Milanovića, u svojim redovnim prognozama.

U zagrebačkom zoološkom vrtu radovi traju, gradi se novi edukacijski centar.

”Morski lavovi bazen neće mijenjati. No, za razliku od njih, nova staništa će dobiti pelikani i afričke ptice. Investicija je vrijedna pet milijuna eura. A čak 95 posto novca povučeno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je izgraditi bolji turistički potencijal Zagreba”, javlja Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Al Jazeere.

Davorka Maljković, direktorica Zoološkog vrta Zagreb istakla je da nakon crpljenja vlastitih potencijala i ideja za realizaciju projekata razvoja zoološkog vrta, angažirani su profesionalni konsultanti koji su proveli analizu isplativosti. Rekonstrukcija ovog kompleksa je skoro u potpunosti finansirana iz fondova Evropske unije.  

Dostupne stotine miliona eura

Stručnjaka za EU fondove u Hrvatskoj nedostaje. Četiri programa, od kojih je najjeftiniji 1.500 eura, održavat će se na prvom hrvatskom specijaliziranom učilištu za EU fondove. Program se upisuje u e-radnu knjižicu.

“Naša okvirna procjena je da u ovom trenutku trebamo najmanje 500-ak ljudi, od čega jedan dio na nacionalnoj razini, s obzirom da imamo puno više sredstava na raspolaganju, nego u IPA-i, 12 puta više sredstava za isti vremenski period”, kazala je Ariana Vela, vlasnica Učilišta za EU fondove.

Do 2020. godine to je 11,7 milijardi eura. Od 2007. do 2013. godine, Hrvatskoj je bilo na raspolaganju 858 miliona eura. Isplaćeno joj je samo blizu 390 miliona. Evropska komisija upozorila je hrvatsku vladu da je to premalo.

“Ogromna prilika su EU fondovi. Poduzetništvo će u velikoj mjeri profitirati od EU fondova”, rekao je Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Branko Grčić.

Iako u komisiji priznaju da su sve nove članice u početku imale problema s povlačenjem novca iz evropskih fondova, u slučaju Hrvatske – napominju – to bi se moglo izbjeći.

Kako su pristupni pregovori trajali duže i Hrvatska je imala više vremena za bolju pripremu.

Izvor: Al Jazeera