Prvo kolo Australian Opena: Troicki protiv Džumhura

Titule u Melbourneu prošle godine osvojili su Đoković i Kerber (Reuters)

Teniser iz Srbije Novak Ðoković odbranu titule na Australian Openu počet će duelom protiv Španca Fernanda Verdasca, odlučeno je žrijebom održanim u noći sa četvrtka na petak u Melbourneu.

Ako Ðoković, šestostruki šampion u Melbourneu, prebrodi prvu prepreku, u drugom kolu ide na boljeg iz duela između Denisa Istomina (Uzbekistan) i kvalifikanta.

Đoković se nalazi u istom dijelu “kostura” kao i Grigor Dimitrov, Rafael Nadal, Miloš Raonić i Dominic Thiem, dok su u drugom prvi nosilac Andy Murray, Stan Wawrinka, Roger Federer i Kei Nishikori.

U prvom kolu Australian Opena odigrat će se i jedan regionalni okršaj, a učesnici su Viktor Troicki iz Srbije i Damir Džumhur iz Bosne i Hercegovine.

Treći predstavnik Srbije Dušan Lajović igrat će protiv Francuza Stephanea Roberta.

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić, koji je postavljen za sedmog nosioca, u prvom kolu premijernog Grand Slam turnira u 2017. godini igrat će protiv Poljaka Jerzyja Janowicza.

Čilićev sunarodnjak Ivo Karlović 20. je nosilac i za protivnika je dobio ljevorukog Argentinca Horacija Zeballosa, s kojim se dosad još nije sastajao.

Borna Ćorić u prvom kolu igrat će protiv Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, koji ga je savladao 2015. na Mastersu u Monte Carlu, a uzvratio mu je pobijedivši ga iste godine na Mastersu u Šangaju.

Konkurencija teniserki

U ženskoj konkurenciji Jelena Janković jedina je sigurna učesnica iz Srbije u Melbourneu i na startu se sastaje s Njemicom Laurom Siegemund, dok Aleksandra Krunić traži plasman u glavni žrijeb preko kvalifikacija.

Najbolja hrvatska teniserka Ana Konjuh za protivnicu je dobila Francuskinju Kristinu Mladenović, dok će Mirjana Lučić-Baroni turnir otvoriti turnir protiv 24-godišnje Kineskinje Qiang Wang. Donnu Vekić čeka 19-godišnja Australka Lizette Cabrera.

Braniteljica naslova i prva teniserka svijeta Njemica Angelique Kerber otvorit će turnir protiv Ukrajinke Lesije Curenko (WTA br. 61), a težak posao čeka drugu nositeljicu Serenu Williams, koja za protivnicu ima Švicarku Belindu Benčič (WTA br. 48).

Australian Open počinje u ponedjeljak, a prvi mečevi počet će u 01:00 po srednjoevropskom vremenu.

Izvor: Agencije