Prvim letom ‘Đokovića’ poletjela Air Serbia

Vicepremijer Vučić je poručio kako je prvi let kompanije Air Serbia važan i za Srbiju, i za kompaniju (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia “poletjela” je u subotu poslije podne prvim letom aviona “Airbus A 319”, nazvanom po Novaku Ðokoviću, sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” za Abu Dhabi, što je službeni početak rada te kompanije čiji je cilj postati vodeća u regiji.

U Abu Dhabi je prvim letom nove nacionalne aviokompanije, kojim je otvorena i redovna linija Beograd – Abu Dhabi, otputovala i delegacija iz Srbije, koju je predvodio prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Osim za Abu Dhabi, Air Serbia će uspostaviti redovne letove iz Beograda prema Banjoj Luci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu, koji će biti realizirani do kraja godine.

Novi letovi, kako je rečeno, dopunjuju 29 destinacija prema kojima su već postojali letovi JAT Airwaysa u okviru ljetnog rasporeda letenja za 2013. godinu.

Air Serbia također planira otvoriti još sedam novih linija početkom iduće godine, a do juna učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti uz letove do destinacija u 43 zemlje s oko 73.000 mjesta za putnike na više od 670 letova sedmično.

‘Važan let za Srbiju’

Vlada Srbije je u augustu potpisala sporazum o strateškom partnerstvu s Etihad Airwaysom, kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 posto kapitala srpske aviokompanije, kao i ugovor o petogodišnjem upravljanju srpskom nacionalnom aviokompanijom.

Prije promotivnog leta aviona Air Serbia, vicepremijer Vučić je poručio kako je taj let važan i za Srbiju, i za kompaniju.

“Značajan je i zbog toga što se pokazalo da smo u stanju da menjamo navike i način razmišljanja i da uspemo da postignemo i napravimo i više od onoga što smo očekivali”, poručio je Vučić.

Potvrdio je i kako na promotivni let idu i profesori sa beogradskog, niškog i novosadskog univerziteta te dodao da je, u stvari, suština puta da se dovedu nove investicije i investitori te naprave nove kompanije kao što je Air Serbia.

U tom smislu, Vučić je podsjetio i na memorandume o saradnji s kompanijom Mubadala o izgradnji dijelova za avioindustiju, kao i istraživačkog centra te u budućnosti tvornice čipova.

Zaključno je, prije polaska za Abu Dhabi, naveo kako je “Srbiju teško zaustaviti na izuzetno dobrom putu”.

Izvor: Agencije