Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Hong Kongu

Hong Kong je u utorak zabilježio prvi smrtni slučaj zbog korona virusa, što je druga žrtva izvan Kine te bolesti, koja je ukupno odnijela 427 života i proširila se diljem svijeta, a WHO je saopćio da epidemija još ne predstavlja “pandemiju”. 

Kineske vlasti objavile su da je broj mrtvih u jednom danu narastao za rekordne 64 osobe.

U Kini je zasad ukupno stradalo 425 ljudi, većinom u pokrajini Hubei, čija je prijestonica Wuhan, grad s približno 11 miliona stanovnika, u kojem je epidemija krenula.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da epidemija virusne upale pluća u Kini izazvane korona virusom još ne predstavlja “pandemiju”.

“U ovom trenutku još ne postoji pandemija”, rekla je novinarima Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije, prenosi Hina.

Virus je odnio jedan život na Filipinima, a sada i u Hong Kongu.

Vlasti te kineske autonomne pokrajine objavile su da je žrtva 39-godišnjak koji je ranije imao hroničnu bolest te je u januaru bio u Wuhanu, objavio je Reuters, prenosi Hina.

Stotine zdravstvenih radnika u Hong Kongu već drugi dan štrajkuju kako bi primorali vladu da potpuno zatvori granicu s kontinentalnom Kinom, dan nakon što je čelnica Carrie Lam ostavila otvorena tri prelaza.

U Kini zaraženo više od 20.000 ljudi

Tamo je potvrđeno 15 slučajeva korona virusa.

Novi slučajevi zabilježeni su i u Sjedinjenim Američkim Državama, među njima i pacijent u Kaliforniji, koji je zaražen bliskim kontaktom s osobom iz svoje kuće koja je bila u Kini.

To je drugi slučaj prijenosa bolesti sa osobe na osobu na američkom teritoriju, nakon prošlosedmičnog slučaja u saveznoj državi Illinois.

Ukupan broj zaraženih u Kini narastao je za 3.235, na njih 20.438, a zaražena je najmanje 151 osoba u 23 države širom svijeta.

Nastavlja se i evakuacija inozemnih državljana iz Wuhana, a hiljade ljudi stavljeno je u karantin na japanskom kruzeru, nakon što je kod jednog putnika potvrđen korona virus.

Izvor: Al Jazeera i agencije