Oglasi

Prvi put u historiji žena će početi put olimpijske baklje

Olimpijski komitet Grčke saopćio je da je Anna Korakaki odabrana da ponese prvu baklju ka Olimpijskim igrama u Tokiju.
Anna Korakaki je osvajila zlatnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije četiri glodineEPA

Prvi put žena je izabrana da počne put olimpijske baklje iz rodnog mjesta modernih igara ka gradu domaćinu Olimpijade, a to će u ljeto 2020. godine biti Tokio.

Olimpijski komitet Grčke je saopćio da je Anna Korakaki, osvajačica zlatne medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama održanim prije četiri godine u Rio de Janeiru, odabrana da ponese prvu baklju ka Tokiju, nakon ceremonije paljena plamena 12. marta u drevnoj Olimpiji.

Pažljivu koreografiju ceremonije predvodit će glumica, koja će se predstaviti kao grčka svećenica, koja će upaliti plamen pomoću ogledala u obliku zdjele fokusiranjem topline sunčevih zraka na svoju baklju.

'Historijski trenutak'

Potom će baklju predati Anni Korakaki.

Potom će baklja u narednih sedam dana prolaziti kroz Grčku, prije nego što plamen bude predat zvaničnicima Tokija na ceremoniji u Atini.

Posljednja nositeljica baklje također će biti žena - Grkinja Katerina Stefanidi, koja je u Riju osvojila zlatnu medalju u skoku s motkom.

Spyros Capralos, predsjednik Olimpijskog komiteta Grčke, rekao je da je izbor Anne Korakaki "historijski" trenutak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.