Prvi let solarnog aviona u Abu Dhabiju

Prvi let oko svijeta trajat će blizu 25 dana (EPA)

Letjelica na solarni pogon, Solar Impulse 2, završila je prvi testni let u Abu Dhabiju, uoči planiranog putovanja oko svijeta.

Avion će u martu krenuti na put oko svijeta iz prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata. U kabini ovog jednosjeda će se smjenjivati švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg.

Si2, prvi avion koji može letjeti danju i noću bez kapi goriva, uspješno je obavio prvi let u glavnom gradu UAE-a, navodi se u saopćenju.

Probni pilot Markus Scherdel letio je četiri sata nebom iznad Emirata, nakon čega je Borschberg dovršio cjelodnevni probni let.

Prvi rezultati su u skladu s proračunima i simulacijom, navodi se u saopćenju. Još nekoliko testnih letova zakazano je za sljedeću sedmicu, dodaje se.

‘Let prekretnice’

“Ovi prvi testni letovi u Abu Dhabiju su važna faza – korak bliže ka planiranom letu na solarni pogon oko svijeta. Ushićen sam zbog toga što se avion ponašao u skladu s početnom simulacijom”, kazao je Borschberg.

Piccard je dodao: “Rezultati pokazuju da naš tim inženjera može biti veoma ponosan na uspješnu konstrukciju aviona. Nakon prvobitne zamisli prije 12 godina jedan korak smo bliže letu oko svijeta. To će inspirirati ljude širom svijeta da budu pioniri u svojim životima.”

Dr. Nawal Al-Hosany, direktorica u emiratskoj kompaniji Masdar, koja se bavi obnovljivom energijom, kazala je: “Današnji testni letovi u Abu Dhabiju označavaju prekretnicu u pripremi aviona za historijski pokušaj leta oko svijeta.”

Prvi let oko svijeta trajat će blizu 25 dana, a odvijat će se tokom pet mjeseci, na brzini između 50 i 100 km/h.

Izvor: Agencije