Prvi avion s devet godina zakašnjenja sletio na novi aerodrom u Berlinu

Aerodrom Berlin/Brandenburg je službeno trebao biti pušten u promet u novembru 2011. godine (Reuters)

Slijetanjem aviona njemačke vlade, kojim je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner doputovala iz Luksemburga, službeno je, s devet godina zakašnjenja, otvoren promet na novom aerodromu Berlin/Brandenburg.

Dvadeset šest 26 godina avioni Luftwaffe, koje koristi vlada i predsjednički ured, polijetali su i slijetali sa aerodroma Tegel, koji bi trebao biti zatvoren krajem ovog mjeseca.

Putnički dio novog, centralnog berlinskog aerodroma, koji nosi naziv po bivšem socijaldemokratskom političaru Willyju Brandtu, službeno bi trebao biti pušten u promet 31. oktobra.

Aerodrom Berlin/Brandenburg je službeno trebao biti pušten u promet u novembru 2011. godine, ali je, nakon propusta u protupožarnom sistemu, otvaranje isprva pomaknuto za nekoliko mjeseci.

Nakon toga su uvijek iznova otkrivani novi propusti u gradnji, što je odgađalo otvaranje aerodroma koji je trebao ostati jedini u prometu nakon što je 2008. godine zatvoren gradski aerodrom Tempelhof, a za početak prošlog desetljeća je bilo predviđeno i zatvaranje aerodroma Tegel.

Troškovi porasli na sedam milijardi eura

Treći berlinski aerodrom Schoenefeld, bivši glavni aerodrom Istočnog Berlina, u budućnost će služiti kao dodatni terminal aerodromu Berlin/Brandenburg, koji je izgrađen u blizini.

Aerodrom Berlin/Brandenburg postao je sinonim za neefikasnost i probleme njemačke birokratije, a njegova gradnja je bila popraćena mnogobrojnim skandalima.

Početni planirani troškovi od dvije milijarde eura su na kraju narasli na sedam milijardi eura, a u posljednjih nekoliko godina se čak razmišljalo o rušenju postojećih objekata i gradnji potpuno novog aerodroma.

Neki izračuni su u međuvremenu pokazali da novi aerodrom nema dovoljno kapaciteta za njemačku metropolu, koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja stanovnika.

Izvor: Agencije