Prve vakcine protiv COVID-19 vjerojatno će bit manjkave

Fokus je na tome da vakcina izazove imunološki odgovor u populaciji starijoj od 65 godina (EPA)

Prva generacija vakcina protiv bolesti COVID-19 vjerovatno će biti manjkava i neće biti efikasna za sve ljude, izjavila je voditeljica britanske radne grupe za vakcine Kate Bingham.

“Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati vakcinu. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam”, napisala je ona u tekstu objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

“Prva generacija vakcina vjerovatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već će prije djelovati tako da smanje simptome, pa čak i u tome možda neće biti efikasna za sve ljude ili ne dugotrajno”, objasnila je Bingham.

Radna grupa za vakcinu priznaje da bi mnoge, a “možda i sve vakcine, mogle biti neuspješne”, napisala je.

Nedostatni kapaciteti za proizvodnju

Dodala je kako je fokus na tome da vakcina izazove imunološki odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Globalni kapaciteti za proizvodnju vakcina uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu, rekla je.

Kapaciteti za proizvodnju u Velikoj Britaniji jednako su nedostatni, dodala je.

U utorak je objavljena studija naučnika sa Imperial Collegea u Londonu koja je pokazala da je nivo antitijela kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo padala tokom ljeta.

To britansko istraživanje upućuje da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Dnevnik The Telegraph piše da se britanska vlada priprema za mogućnost da drugi val korona virusa bude mnogo smrtonosniji od prvog.

Izvor: Agencije