Prva transplantacija organa u Crnoj Gori

U Kliničkom centru Crne Gore uspješno je obavljena prva transplantacija organa, i to bubrega sa živog donora.

Riječ je o dvadesetogodišnjem pacijentu Aleksandru Vujoviću i njegovoj majci i oboje se osjećaju dobro.

Operacija je trajala više od tri sata i rezultat je saradnje hrvatskih i crnogorskih stručnjaka, koji će i ubuduće sarađivati na sličnim zahvatima, izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović iz Podgorice.

Hrvatska prva u svijetu

Hrvatska je prva zemlja u svijetu po transplantaciji bubrega i jetre i po broju donatora organa.

Petar Kavarić, hirurg Kliničkog centra Crne Gore, kaže: “Prvo smo radili donorsku nefrektomiju kod majke, nakon toga bubreg transplantirali kod primaoca, hirurški zahvat prošao je bez problema, tako da smo što se tiče hirurškog dijela zadovoljni.”

Da bi se došlo do operacionog stola, uključeno je do 100 eksperata. Složenu operaciju vodio je tim stručnjaka iz Zagreba.

Željko Kaštelan sa Klinike za urologiju KBC Zagreb otkriva: “Zahvat je prošao odlično, bubreg je u redu, odmah je promokrio, što je dobar znak i očekujemo da postoperativno neće biti nikakvih komplikacija.”

Pacijenti su nakon operacije smješteni na odjeljenje intenzivne njege, nakon čega slijedi oporavak.

Životni vijek organa sa živog donora znatno je duži nego sa umrle osobe i može trajati do 40 godina.

Nikolina Bašić-Jukić, nefrolog, kaže: “To znači da praktično može preživjeti svoj životni lijek. Mislim da nema mjesta komplikacija i nadam se da će na duge staze Aleksandar imati dobar ishod.”

Za srijedu je planirana još jedna transplantacija. Riječ je o majci čije su kćerke bliznakinje bubrežni bolesnici, ali će organ moći dobiti samo jedna, 23-godišnja Jasmina.

“Vrlo je teško ići na dijalizu. Nije lako, eto, uz pomoć majke, ona će mi produžiti život kao nekad što sam živela, žao mi je što ona ne ide, ali tako je medicina odlučila, ali nadam se da ćemo i za nju završiti, da će to sve biti OK”, kaže Jasmina.

Sabaheta Osmanović, majka, objašnjava: “Kada sam to videla, pomogla bih bilo kome, a ne svom djetetu, da bih rado dala bubreg i jednoj i drugoj samo da su one oslobođene, pa ja da idem na dijalizu.”

Išli u Srbiju, Rusiju i Pakistan

Ono u čemu Crna Gora startuje Hrvatska je usavršila, pa je tako prošle godine sa 413 operacija bila prva zemlja u svijetu po transplantaciji bubrega i jetre i po broju donatora organa.

Crnogorski pacijenti do sada su na transplantaciju bubrega išli u Srbiju, Rusiju i Pakistan.

To što će se od utorka takva operacija vršiti i u Crnoj Gori dobra je vijest za više od 200 pacijenata koji gotovo svakodnevno idu na dijalizu.

Izvor: Al Jazeera