Prva slijepa advokatica u Saudijskoj Arabiji

Iako se već uspjela izboriti sa brojnim preprekama, Lejla je svjesna da bi budućnost mogla nositi i teže izazove za nju (EPA)

Piše: Haya al-Sahli

Layla al-Qubi prva je slijepa advokatica koja je dobila licencu za rad u Saudijskoj Arabiji. Ova 24-godišnja Saudijka slijepa je od rođenja. Nikada nije osjećala da je drugačija od ostalih sve dok nije odlučila postati advokat, kada počinju njeni životni izazovi. Iako se već uspjela izboriti sa brojnim preprekama, svjesna je da bi budućnost mogla nositi i teže izazove za nju. Međutim, sve to dočekuje s pobjedničkim osmijehom, vođena životnim motom “Slab vid, ali jaka volja”.

S početkom školovanja počinje i Laylina priča. Upisala se na Institut Al-Nour za obrazovanje slijepih osoba, gdje je naučila Brailleovo pismo. Budući da je ona jedini član porodice s oštećenjem vida, i njena je majka morala naučiti ovo pismo kako bi joj pomagala u učenju.

Nakon Instituta Al-Nour Layla se upisala na Univerzitet “Kralj Abdul-Aziz” u Džedi. Nakon položene pripremne godine nije bila sigurna koji smjer odabrati. Dvoumila se između žurnalistike i prava da bi izbor pao na posljednje. Tako je postala prva slijepa studentica koja se upisala na ovaj odsjek.

Bila je hrabra i uporna još od prvog dana studija. Na samom početku njeni profesori nisu znali da je riječ o djevojci koja ima probleme s vidom. Međutim, jedan dio nastavnog osoblja nije je baš najbolje prihvatio nakon što su saznali da je ona osoba s invaliditetom, ispričala je za Al Jazeeru. No, nije se predavala.

Nastavila je uporno ići dalje sve dok nije uspješno okončala studij. Zahvalila se svim osobama koje su joj pomogle tokom studija i hrabrile je na tom putu, prije svega prodekanesi za nastavu na Pravnom fakultetu, kao i svojoj porodici, koja joj ulijevala samopouzdanje i snagu.

Nailazila je i na finansijske poteškoće, s kojima se slijepe osobe veoma često suočavaju, posebno prilikom kupovine izuzetno skupih pomagala za slijepe. Ali i te je probleme uspješno savladala uzimanjem zajma ili posudbom, kako kaže.

Dodaje da većina slijepih osoba ta pomagala dobija od udruženja ili centara za slijepe i slabovidne osobe nakon što prođu obuku za njihovu upotrebu. Međutim, u Džedi ne postoji udruženje za slijepe osobe, zbog čega je bila primorana posuđivati aparat od prijateljice dok ne dobije ili ne kupi svoj.

Pronaći posao

Po završetku studija Layla se hvata u koštac sa drugim problemom, a to je kako pronaći advokatsku kancelariju u kojoj će odraditi pripravnički staž. Brojni advokati odbili su je samo zbog toga što je slijepa, ali nije gubila nadu. Posredstvom društvene mreže Twitter uspjela je stupiti u kontakt s jednom kancelarijom koja joj je pružila priliku, a zatim joj je Ministarstvo pravde Saudijske Arabije izdalo advokatsku licencu.

Učenje i licenca nisu posljednji izazovi koje je Layla savladala s obzirom na to da je čeka dug put prepun prepreka i poteškoća. No, ova djevojka hrabro kroči dalje, ponavljajući riječi: “Pobijedit ću dok je Bog uz mene.”

Ne skriva da je mnogi često pitaju kako će slijepa osoba obavljati advokatski posao i zastupati klijente pred sudom. Ona na to potpuno samouvjereno odgovara: “Nije slijep onaj koji ne vidi već onaj koji nije razborit.”

Naglašava da savremena tehnologija, uređaji i posebne aplikacije, poput čitača ekrana i Brailleovog retka, pružaju mogućnost slijepim osobama da se lako i samostalno koriste internetom. Kaže da “između onoga ko vidi i ne vidi nema razlike u sposobnosti, izuzev gubitka jednog čula i potrebe za određenim pomagalima”.

Treba spomenuti da je Ministarstvo pravde Saudijske Arabije početkom 2013. godine dozvolilo izdavanje advokatskih licenci saudijskim ženama. Otad je 120 saudijskih advokatica dobilo licencu za rad.

Izvor: Al Jazeera