Oglasi

Prva neradna nedjelja za crnogorske trgovce

Propisana kazna za nepoštovanje ove odredbe zakona je od 1.000 do 10.000 eura.
Propisana kazna za nepoštovanje ove odredbe zakona je od 1.000 do 10.000 euraArhiva

U Crnoj Gori danas je prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine, javlja agencija Anadolija.

Neradna nedjelja propisana je izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini koje su usvojene 20. juna, a počele da se primjenjuju u ponedjeljak.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijaliziranim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Također, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, te na štandovima i u kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Kazne i upravne mjere

Specijaliziranim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su pozvali firme da poštuju propisane obaveze kako ne bi došli u situaciju da tržišni inspektori poduzimaju propisane upravne mjere i radnje i izriču novčane kazne.

Propisana kazna za nepoštovanje ove odredbe zakona je od 1.000 do 10.000 eura.

Za nepoštovanje zakonskih obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definirano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekt ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Pred Ustavnim sudom nalazi se inicijativa za ispitivanje ustavnosti zakonske odredbe o neradnoj nedjelji, koju je podnijela Unija poslodavaca (UPCG).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.