Protestna nota Skoplju zbog poštanske marke s kartom NDH

Pošta Sjeverne Makedonije povukla je cijeli tiraž od 6.000 markica (MKD)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Sjeverne Makedonije u Beogradu protestnu notu nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji historijskog revizionizma “grubo narušavaju” odnose Beograda i Skoplja, prenijele su agencije.

Sjeverna Makedonija je, kako su prenijeli mediji, uoči Dana Evrope, 9. maja, štampala seriju poštanskih markica “Sjeverna Makedonija u EU”, među kojima i marku posvećenu Hrvatskoj kao zemlji predsjedateljici EU-a, ali s pogrešnom kartom, onom NDH.

Zbog propusta, Upravni odbor Pošte, razriješio je rukovoditelja Biroa za filateliju i članove Savjeta za poštanske marke, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u protestnoj noti smatra da se radi o “pokušaju historijskog revizionizma” koji “grubo narušava” bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i saradnju i stabilnost čitave regije, prenosi Hina.

Izvinjenje zbog ‘nenamjerne greške’

Ministarstvo je izrazilo “najoštriji protest povodom štampanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne države Hrvatske”, te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka “postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijeli tiraž od 6.000 maraka”.

Ta državna kompanija izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U srbijanskoj noti se navodi da ministarstvo “objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i kao uvredu za cijeli srpski narod koji je u koncentracijskih logorima te iste NDH stradao u stotinama hiljada”.

Izvor: Al Jazeera i agencije