Trump u Meksiku: Nismo razgovarali ko će platiti gradnju zida

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump u posjeti Meksiku kazao je da je veza između dvije države duboka i iskrena.

Trump je kazao novinarima da SAD i Meksiko dijele granicu od 3.218 kilometara te da su bitni trgovinski partneri.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da on i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto nisu razgovarali o tome ko će finansirati izgradnju zida na granici za zaustavljanje ilegalnih migranata, što je ranije tokom predsjedničke kampanje predložio Trump.

„Nismo diskutovali o tome ko će platiti izgradnju zida. Ostavljamo tu diskusiju za kasnije“, rekao je.

Šta Trump misli o Meksikancima

Republikanski predsjednički kandidat je kazao kako su Amerikanci meksičkog porijekla „nevjerovatni ljudi“, pogotovo oni koji rade za njegovu organizaciju.

„Meksikanci su spektakularni i vrijedni ljudi“, rekao je Trump.

Republikanski predsjednički kandidat ranije je izazvao bijes javnosti kada je tokom kampanje u SAD-u kazao da su meksički migranti “kriminalci i silovatelji”.

Trump je izložio plan kako poboljšati vezu SAD-a i Meksika:

„Prvo : Zaustaviti ilegalne migracije. Ne samo između naše dvije države, nego i ilegalne imigracije i migracije iz Centralne i Južne Amerike. Drugo, imati sigurnu granicu je suvereno pravo i dobro za obje države… Treće, uništavanje narko-kartela. Ovo se jedino može uraditi saradnjom, obavještajnim aktivnostima i razmjenom obavještajnih podataka. Četvrto, poboljšavanjem sporazuma NAFTA, koji mora odražavati realnosti današnjice, kako bi obje države bile snažne, a proizvodnja ostala u našoj hemisferi. Peto, da se nastavi stvarati bogatstvo u našoj hemisferi. Kada radna mjesta nestaju u Meksiku, SAD-u ili Centralnoj Americi, raste siromaštvo.“

Meksički predsjednik je kazao da je njegov prioritet da zaštiti Meksikance širom svijeta.

Pena Nieto je rekao kako on i Trump imaju različite stavove o imigraciji i slobodnoj trgovini.

„Rekao sam gospodinu Trumpu kako sam ubijeđen da je slobodna trgovina u Sjevernoj Americi pogodovala i SAD-u i Meksiku“, rekao je meksički predsjednik.

„Tokom mandata sljedeće administracije, moramo uložiti dodatne napore kako bi meksičko-američka granica bila efikasnija i sigurnija“.

Dodao je kako su ilegalne migracije iz Meksika ka SAD-u dosegle najviši nivo prije deset godina i konzistentno usporavale do danas.

Pena Nieto je rekao da i iz SAD-a u Meksiko stiže ilegalno oružje i novac. „Milioni dolara i oružje stižu sa sjevera i jačaju kartele i kriminalne organizacije u Meksiku“, rekao je predsjednik te države. „To mora biti zaustavljeno.“

Poruke protiv Trumpa

Meksička javnost oštro je kritizirala Penu Nieta zbog odluke da se sastane sa Trumpom, a najavljeni su i protesti.

Bivša meksička prva dama Margarita Zavala, koja bi se i sama mogla kandidirati za predsjednicu, napisala je na Twitteru poruku upućenu Trumpu.

“Iako ste možda pozvani, želimo da znate da niste dobrodošli. Mi Meksikanci imamo dostojanstvo i odbacujemo vaš govor mržnje”, napisala je ona, javlja AP.

Najpoznatiji meksički historičar Enrique Krauze, također se obratio američkom milijarderu porukom na Twitteru.

“Slušajte, mi Meksikanci ne očekujemo ništa više od izvinjenja što ste nas nazvali kriminalcima i silovateljima”, napisao je on.

On je uporedio sastanak meksičkog predsjednika i Trumpa sa događajem kad je britanski premijer Neville Chamberlain 1938. potpisao mirovni sporazum sa Njemačkom.

“Tiranima se treba suprotstavljati, a ne podilaziti im”, rekao je Krauze u izjavi za televiziju Televisa.

Čak je i Pena Nieto u prošlosti pravio takva poređenja, pa je u martu na pitanje lista Excelsior o Trumpu kritizirao “te oštre izraze koji predlažu veoma jednostavna rješenja”.

“Na taj način su nastupili i Mussolini i Hitler”, kazao je on.

Trump ‘jedan korak ispred’

Mnogi Meksikanci smatraju da je Trump iznenadio meksičkog predsjednika prihvativši poziv da posjeti Meksiko, koji je Pena Nieto uputio samo radi reda.

List El Universal je danas u uvodniku napisao da je Trump “uhvatio meksičke diplomate nespremnima” prihvativši poziv i da je time otišao “jedan korak ispred njih”.

“Oni su željeli da pozovu Hillary Clinton, ali bi to značilo da moraju da pozovu oboje, a niko nije mislio da će Trump prvi prihvatiti poziv”, izjavio je sigurnosni analitičar Alejandro Hope.

“Šta Meksiko ima od toga? Ništa. To jedino koristi Trumpu”, dodao je on.

Zlatno pravilo meksičke vanjske politike je dosad bilo da izbjegava svrstavanje na neku stranu kad je riječ o američkim predsjedničkim izborima, pa je zato planiran poziv i Clinton i Trumpu, iako su meksičke vlasti sklonije stavu bivše američke državne sekretarke o procesu dobijanja državljanstva za migrante.

Pena Nieto je priznao da je pozvao oba američka predsjednička kandidata i rekao da je to uradio zato što vjeruje “u dijalog za unapređenje interesa Meksika i prije svega zaštitu Meksikanaca u čitavom svijetu”.

Izvor: Agencije