Oglasi

Protesti zbog dolaska karavana migranata

Federalna vlada procjenjuje da bi broj migranata uskoro mogao dostići deset hiljada.
Stanovnici Tijuane su optužili migrante da su neuredni, nezahvalni i da predstavljaju opasnost za taj gradEPA

Na stotine stanovnika meksičkog grada Tijuane, pograničnog mjesta sa SAD-om, okupilo se da bi protestirali zbog dolaska hiljada migranata iz Centralne Amerike, koji su došli u karavanu nadajući se novom životu u SAD-u.

Tenzije su se pojačale jer je gotovo 3.000 migranata stiglo u Tijuanu tokom nekoliko proteklih dana nakon što su proveli više od mjesec dana putujući.

Federalna vlada procjenjuje da bi broj migranata uskoro mogao dostići deset hiljada, prenio je AP.

Američki granični inspektori procesuiraju samo oko stotinu zahtjeva za azil dnevno na glavnom graničnom prijelazu između gradova Tijuane i San Dijega u SAD.

Optužbe na račun migranata

Stanovnici Tijuane su u nedjelju mahali meksičkim zastavama, pjevali meksičku himnu i uzvikivali "Idite, idite" ispred statue astečkog vladara Kuautemoka, 1,6 kilomatara od granice sa SAD-om.

Oni su optužili migrante da su neuredni, nezahvalni i da predstavljaju opasnost za Tijunanu.

Oni su, također, ocijenili dolazak karavana u Meksiko invazijom, izražavajući zabrinutost da bi njihov porez mogao biti upotrijebljen za zbrinjavanje karavana.

Ne želimo ih u Tijuani, uzvikivali su demonstranti.

Većina migranata koji su stigli u Tijuanu u karavanu krenula je prije više od mjesec dana iz Hondurasa.

Put je bio težak tako da su se mnogi vratili.

Ambasador Hondurasa u Meksiku Alden Rivera izjavio je za AP da se 1.800 građana Hondurasa vratilo u domovinu od 13. oktobra, kada je karavan krenuo.

"Mi želimo da se oni vrate u Honduras", izjavio je Rivera.

Honduras ima prosječna primanja 120 američkih dolara mjesečno, a dvije od tri osobe u toj zemlji žive u siromaštvu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.