Protesti ugrozili turističku sezonu Turske

Turska ekonomija je, zbog demonstracija, na gubitku. Nezavisne procjene kažu da se dnevno gubi blizu 40 miliona dolara, najviše u turizmu. Vlada preciznu informaciju tek priprema, za narednu nedjelju.

Hotelijeri i ugostitelji, koji najviše zavise od turista, u očajanju čekaju razrješenje situacije, koja im ugrožava sezonu.

Istanbul, ekonomski i bankarski centar Turske. Dvije nedjelje demonstracija uzdrmale su sistem. Padali su indeksi na berzi, lira u odnosu na dolar, a rasle kamate na državne obveznice. Sve to imaće ograničeni negativni uticaj i neće poljuljati ekonomiju zemlje, tvrde ekonomisti.

Zabilježen rast

Turska ekonomija ne posustaje. U prva tri mjeseca ove godine bilježi rast od 3,3 posto. Ipak, nedovoljno za zemlju sa 80 miliona stanovnika, kaže ekonomista Seyfettin Gursel:

„U turskoj ekonomiji nedovoljna je štednja. Potreban nam je strani kapital, investicije i inostrana štednja. Zbog toga Turska svoju politiku sa Zapadom treba ispravno da vodi, prije svega sa Evropskom unijom, a unutar zemlje da razvija demokratiju.”

Tursku godišnje posjeti 38 miliona turista. Istanbul 8 miliona. Za zemlju koja godišnje od turizma zaradi 25 milijardi dolara, imidž je sve. A za dobar imidž, osim ljubaznosti i gostoprimstva, koji ne nedostaju, potrebna je i bezbjednost.

 „Demonstracije su direktno uticale na turizam i jednim dijelom na maloprodaju, posebno na Taksimu. Ima otkazivanja rezervacija i odgađanja kongresa. Ali ovo će imati samo ograničen uticaj”, govori dalje Seyfettin Gursel.

Hoteli na Taksimu raspolažu sa 30.000 kreveta. Prošle godine, bez rezervacije, teško da biste našli sobu.

 „Hotelijeri, osim nade da će se situacija smiriti i demonstranti razići, nemaju više ništa. Situacija je takva da se svakom gostu raduju kao najmilijem članu porodice”, javlja reporter Al Jazeere iz Istanbula Vladimir Bobetić.

Prazne recepcije, prazni hodnici i prazne sobe. To je slika hotela na Taksimu.

 „Ovaj posljednji period mnogo je uticao na naš posao. Gotovo 50 posto rezervacija je otkazano. Hotel nam je trenutno potpuno prazan”, govori Ali Muho,  hotelijer.

Turističke agencije posebno brine otkazivanje turista iz arapskih zemalja.

 „Imali smo veliki broj rezervacija, potražnja je bila ogromna. Imamo 70 vozila, a do nedavno smo morali da iznajmimo još 20 kako bismo prevozili naše goste. Sada jedva da koristimo 10 vozila”, ističe Ahmet Duger, vlasnik turističke agencije.

Velika razlika

Ugostitelji su, takođe, u problemima. Rijetki su turisti spremni da večeraju u situaciji kada nisu sigurni da li će morati u bijeg od policije, demonstranata i suzavca.

 „Velika je razlika u odnosu na prošlu godinu. Ova dešavanja mnogo utiču na naš posao. Verujte mi, toliko da radnicima ni platu ne mogu da isplatim”, kazuje Engin Avus, vlasnik restorana.

Sezonu bi mogli da spasu očekivani turisti iz arapskih zemalja, koji Tursku posjećuju najviše za vijreme Ramazana, tvrde u Federaciji hotelijera Turske. Pod uslovom da se situacija smiri. U suprotnom, planiranih 8,6 milijardi dolara zarade u ovoj godini bi za Istanbul moglo da ostane samo san.

Izvor: Al Jazeera