Protesti u fabrici Geoxa u Vranju

Italijanska kompanija Geox u svom pogonu u Vranju, na jugu Srbije, uručila je otkaz radnici koja tvrdi da je razlog samo to što se požalila rukovodstvu da se ne poštuju prava zaposlenika. Dan ranije gotovo 1.200 radnika u tom pogonu je protestiralo zbog najave prekovremenog rada. Fabrika Geox je jedna od većih investicija na jugu Srbije, najsiromašnijem dijelu države.

Gabrijela Krstić je završila je sociologiju, a posljednju godinu radila je kao obućarski radnik. Sve do jučer, kada je dobila otkaz u pogonu Geoxa. Kaže da se obratila rukovodstvu fabrike u ime radnika, koji su obustavili rad nezadovoljni stalnim produženjem radnog vremena.

“Dobila sam otkaz zato što sam javno iznela svoj stav i nezadovoljstvo koje su delili i ostali radnici Geoxa, prvo o prekovremenom radnom vremenu, prošle godine radili smo po devet, dešavalo se i 10 sati”, kazala je Krstić.

Navodi da se otkazom koji je dobila šalje poruka radnicima.

Višemilionska investicija

”Ostali radnici trebaju znati da niko ne sme da kaže šta im smeta, da će svako moći da prođe isto kao što sam prošla ja, kao što je prošla Gordana, da mora da se ćuti, da mora da se radi”, rekla je Krstić.

U Ministarstvu rada i socijalne zaštite Srbije za sada ne žele govoriti o ovom slučaju. Ministar Aleksandar Vulin kratko je rekao da je Inspekcija rada u Geoxu i da se provjeravaju navodi radnika.

“Šta je utvrdila inspekcija rada, još uvek se ne zna, jer inspektori u Vranju kažu da je za sve informacije nadležno Ministarstvo rada. I u samom Geoxu kapije su za novinare ostale zatvorene, a na telefone se niko nije javljao. Obezbeđenje fabrike kaže da je neophodno da se poseta fabrici i razgovor sa menadžmentom ranije zakažu”, javlja iz Vranja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Geox je jedan od većih stranih investitora na jugu Srbije. Ova kompanije dobila je od Srbije više od 11 miliona eura subvencije, odnosno za svako radno mjesto po 9.000 eura. Još pet miliona eura i neophodnu infrastrukturu dobili su od lokalne samouprave Vranja.

Izvor: Al Jazeera