Protesti u Bihaću: Nezadovoljne vlasti, građani i migranti

Nezadovoljstvo građana Unsko-sanskog kantona iz dana u dan postaje veće (Ustupljeno Al Jazeeri)

Protest kojim su građani Bihaća iskazali nezadovoljstvo odnosnom državnih institucija prema ovom gradu kada je u pitanju migrantska kriza, završen je na Gradskom trgu simboličnom porukom da međunarodne organizacije i država konačno otvore oči i vide šta se dešava Unsko-sanskom kantonu.

Ni kiša i led nisu spriječili građane da se okupe na Trgu u Bihaću kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema koje im je prouzrokovala migrantska kriza. Iako zvanično nema organizatora večerašnjeg skupa, poslata je simbolična poruka da međunarodne organizacije i država konačno otvore oči i vide šta se dešava Unsko-sanskom kantonu.

“Sigurnosna situacija naših građana je značajno ugrožena i mi smo u strahu od moguće eskalacije cijele situacije dolaskom toplijih dana. Svakodnevno imamo problema s migrantima posebno ljudi čije kuće se nalaze uz BIRA-u. Rješenje vidim u stavljanju pod kontrolu svih migranata i smanjenje njihovog broja ovdje.”, kaže Fadil Dizdarević mještanin Jablanske ulice gdje je smješten migrantski centar BIRA.

Građani su, kažu, već odavno isfrustrirani cijelom situacijom oko migrantske krize i nebrigom države prema Bihaću koji najviše trpi u cijeloj toj situaciji.

“Mislim da je konačno došlo vrijeme da se ovome stane u kraj. Nepoznatih lica je sve više u našem gradu što kod lokalnog stanovništva izaziva neku dozu panike.”, kaže Ružnić Amir

Iako je nastanjen kod Hotela Sedra koji pripada Cazinu, Senad Bajrić je došao u Bihać da iskaže svoje nezadovoljstvo odnosom institucija države svih nivoa spram ovog problema. Oni su, kaže Bajrić, dužni da urede cijelu situaciju jer se građani ne mogu više s ovim problemom nositi.

“U mojoj neposrednoj blizini se nalazi oko četiri stotine migranata. Tim ljudima se treba pomoći ali problem prave samci koji nemaju dokumenata zbog čega ih policija i pravosuđe ne može krivično goniti kada počine djela kriminala”, kaže Bajrić.

Vučijak kao alternativa

Nezadovoljstvo građana Unsko-sanskog kantona iz dana u dan postaje sve izraženije. Kažu da su ogorčeni odnosom državnih institucija spram migrantske krize i problema koje ona sa sobom donijela u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Kantonalne i lokalne vlasti čine sve što je u njihovoj moći da ublaže posljedice migrantske krize, ali su im ruke svezane jer nemaju potpunu nadležnost da upravljaju cijelom tom situacijom, 

“Mi očekujemo da određivanjem lokacije na Vučjaku da Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti počnu da rade svoj posao, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) počne da traži druga rješenja osim onih koje su do sada imali u Bihaću. Mi ćemo na Vučijaku osigurati osnovne uslove za borava i zaštitu, a onda vidjeti kuda će sve to ići. Dakle, ja sad vršim pritisak na IOM da se migranti voze iz Bihaća i mislim da oni traže nove lokacije i rješenja. Od policije tražim veće prisustvo u gradu i mislim da oni čine sve što mogu. Također sam zatražio prisustvo policije i gore na Vučjaku. To će im uveliko olakšati posao jer će imati samo jednu lokaciju koju će morati osiguravati. Mi već godinu dana čekamo da neko nešto poduzme, imamo razumijevanje i za sve i svakog, a za grad Bihać i njegove građane niko nije imao razumijevanja. Naša glavna zadaća je da vodimo računa primarno o gradu i njegovim građanima”, kazao je u izjavi za TV Unsko-sanskog kantona Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

S druge strane, migranti su izrazili nezadovoljstvo uslovima koje se nude u novom kampu na Vučjaku i činjenicom da je nova lokacija predaleko od grada, što im otežava svakodnevne aktivnosti podizanja novca i nabavke određenih potreptština.

“Ova lokacija nije dobra, jer se nalazi daleko od grada i sad imamo problem ako želimo da podignemo novac ili kupimo nešto. Također imamo i problem to što nam policija ne dopušta da se slobodno krećemo“, navodi Seid iz Maroka.

Dvadeset posto populacije

Prema slobodnim procjenama, na prostoru Unsko-sanskog kantona trenutno boravi blizu 8.000 migranata. Od toga skoro 2.000 migranata boravi u privatnim smještajima što Policiji stvara navjeći problem u održavanju javnog reda i mira.

”U Bihaću su sada 20 posto od ukupne populacije Bišćana migranti. Zbog toga smo poduzeli konkretne korake u skladu sa sprovođenjem mjera Gradskog vijeća u cilju izmještanja migranta iz grada. Mi samo radimo ono što možemo da uradimo vlastitim resursima i čekamo da se nadležne i organizacije i institucije konačno uključe i počnu ovo rješavati”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

Dok građani Unsko-sanskog kantona prolaze kroz velike probleme izazvane migrantskom krizom, koja se očituju u svakodnevnim sukobima između migranata na javnim mjestima, ali i napadima na lokalno stanovništvo, uključujući i mlađe djevojke, nadležene državne institucije ne rade po tom pitanju gotovo ništa.

Da li će država konačno da profunkcioniše kada je migrantska kriza u pitanju i poduzeti hitne i konkretne mjere u pravcu njenog rješavanja kako bi se Unsko-sanski kanton rasteretio i spasio od totalnog potonuća u sigurnosnu, zdravstvenu ali i ekonomsku krizu, ostaje da vidimo.

Izvor: Al Jazeera