Prosinečki više neće zvati Vranješa u reprezentaciju BiH

'Svi moramo biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, plasmanu na Europsko prvenstvo', kaže Prosinečki (EPA)

“Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, rekao je za Anadoliju Robert Prosinečki, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Sam je sebe diskvalificirao iz reprezentacije. Reprezentativac jedne zemlje, tako i Bosne i Hercegovine, mora se dokazivati na terenu i van njega. Žao mi je, ali tako je. I Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je reagirao i osudio njegove postupke prije izvjesnog vremena. Vranješ je ušao u sukob s navijačima, tetovaža, afere… Ne, to tako ne ide. Svi moramo biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, plasmanu na Europsko prvenstvo. Nikakvi, ni najmanji problemi u i oko ekipe nam ne trebaju”, istakao je Prosinečki.

“Istina, imat ćemo problema zbog toga. Vranješ je igrao veoma dobro u proteklom periodu i morat ćemo tražiti rješenje na poziciji desnog beka. Nadam se da ćemo uspjeti što prije naći adekvatnu zamjenu na toj poziciji, odnosno da će igrači koji bi mogli konkurirati na toj poziciji biti u takmičarskoj formi”, dodao je Prosinečki.

‘Imamo tim za EURO 2020.’

On je u utorak prisustvovao sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon koje je ponovio da vjeruje u plasman nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo 2020, odnosno da u kvalifikacijskoj grupi J, u konkurenciji Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna, njegovi izabranici imaju kvalitet za osvajanje jednog od prva dva mjesta.

“Da, nema tu dilema, niti bilo kakvog alibija i slično. Imamo tim koji treba ići na Euro 2020. Bit će teško. Mislim da će s Fincima biti teško. Grci su nezgodni, znaju igrati prljavo. Međutim, bolji smo od njih. Više bismo problema mogli imati protiv Finaca. Talijani su favoriti u našoj skupini, no nećemo se ni protiv njih predavati i nećemo se odreći ni pokušaja osvajanja prvog mjesta u skupini”, rekao je Prosinečki.

Prije nekoliko dana najavio je da će na spisku reprezentativaca za start kvalifikacija za Euro 2020, odnosno martovske utakmice s Armenijom i Grčkom biti novih igrača, odnosno onih koji u posljednje vrijeme iz različitih razloga nisu oblačili dres državnog tima.

Među njima, kao povratnika u reprezentaciju, u utorak je posebno najavio Seada Kolašinca, prvotimca londonskog Arsenala, koji se oporavio od povrede.

Okupljanje igrača 18. marta

“Ima još vremena do konačnog spiska igrača. Pratimo sve igrače. Raduju dobre partije mnogih naših. Recimo, Edin Višća je odličan u Turskoj. Ekipa mu je lider [Istanbul Bašakšehir] i vjerujem da će biti prvaci. Ne samo u posljednje vrijeme, Višća je u kontinuitetu odličan nekoliko posljednjih godina. Edin Džeko i Miralem Pjanić su igrači svjetske klase, lideri naše igre… Ali, svi smo podređeni kolektivu. Dolaze i mladi. Neki igrači kucaju na vrata reprezentacije. Elvir Koljić veoma dobro igra u Rumunjskoj. Potencijal je. Snažan, a zna igrati, ima zavidnu tehniku i on je jedan od onih koji skreću pozornost na sebe, da sada ne nabrajam sve druge. Uglavnom, imamo pravo nadati se najboljem i u sljedećem periodu”, smatra Prosinečki.

U sljedećih nekoliko dana Prosinečki će sa saradnicima iz stručnog štaba osmisliti plan priprema za utakmice s Armenijom i Grčkom.

“Okupljanje igrača zakazat ćemo za 18. ožujak u Sarajevu. U glavnom gradu ćemo se spremati za utakmicu s Armenijom, koju igramo 23. ožujka na Grbavici. Poslije selimo u Zenicu, gdje ćemo trenirati do meča s Grcima 26. ožujka na Bilinom polju. Eto tako, lagano se zagrijavamo, pa ćemo vidjeti. Vjerujem da ćemo se s našim navijačima radovati opet u martu u obje utakmice. Super su. Znam da će ih biti na tisuće i u Torinu protiv Italije, i u Finskoj. Oni su naša dodatna snaga kući, ali i u gostima”, rekao je Prosinečki za Anadoliju.

Izvor: Agencije