Prosinečki: Nemamo pravo na kiks

Prosinečki: 'Ovi momci imaju kvalitetu, a moj je cilj na dolasku bio da moramo ići na Europsko prvenstvo' (Fena)

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinčeki rekao je u ponedjeljak kako vjeruje da se njegovi igrači mogu vratiti u utrku za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. uprkos lošim rezultatima u dosadašnjem toku kvalifikacija, prenose agencije.

Prosinečki se pojavio na konferenciji za novinare u Sarajevu prvi put nakon što je ponudio ostavku na mjesto selektora kada su njegovi igrači poraženi na gostovanju kod Armenije s 2:4.

Trenutno je Bosna i Hercegovina na četvrtom mjestu kvalifikacijske grupe J sa sedam bodova, a prva je Italija s 18, dok je druga Finska s 12.

Odgovarajući na pitanje dokad mu je tačno produžen ugovor, Prosinečki je rekao da je to vezano za okončanje kvalifikacija u decembru, odnosno za doigravanje kroz Ligu nacija u martu sljedeće godine, navodi agencija Hina.

Dvije vrste trenera

“Postoje samo dvije vrste trenera: oni koji su dobili otkaz i oni koji će ga tek dobiti”, rekao je selektor “Zmajeva”, koji kaže da je optimist i da se sve u kvalifikacijama može preokrenuti, pod uvjetom da igrači daju sve od sebe.

“Najbitnije je vratiti atmosferu. Ovi momci imaju kvalitetu, a moj je cilj na dolasku bio da moramo ići na Europsko prvenstvo”, rekao je Prosinečki.

Reprezentativcima Bosne i Hercegovine sada predstoje utakmice s Finskom i Grčkom kako bi eventualno uspjeli izboriti drugo mjesto u kvalifikacijskoj grupi.

“Nemamo pravo na kiks. Samo pobjedama možemo ostati u utrci za drugo mjesto”, istakao je bh. selektor.

Utakmica protiv Finske bit će odigrana 12. oktobra na stadionu Bilino polje u Zenici (18:00), dok je susret protiv Grčke na rasporedu tri dana kasnije u Atini (20:45).

Pozvani igrači

GOLMANI: Ibrahim Šehić (Erzurumspor, Turska), Kenan Pirić (Maribor, Slovenija), Jasmin Burić (Hapoel Haifa, Izrael)

ODBRANA: Sead Kolašinac (Arsenal, Engleska), Toni Šunjić (Dinamo Moskva, Rusija), Ermin Bičakčić (Hoffenheim, Njemačka), Ervin Zukanović (Al Ahli, Saudijska Arabija), Eldar Ćivić (Ferencvaros, Mađarska), Marko Mihojević (Erzgebirge, Njemačka), Adnan Kovačević (Korona Kielce, Poljska), Zoran Kvržić (Rijeka, Hrvatska)

VEZNI RED: Stjepan Lončar (Rijeka, Hrvatska), Muhamed Bešić (Sheffield United, Engleska), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Miralem Pjanić (Juventus, Italija), Elvis Sarić (Al Ahli, Saudijska Arabija), Rade Krunić (Milan, Italija), Amer Gojak (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Haris Duljević (Nimes Olympique, Francuska), Mato Jajalo (Udinese, Italija)

NAPAD: Edin Džeko (Roma, Italija), Riad Bajić (Konyaspor, Turska), Armin Hodžić (MOL Fehervar, Mađarska), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Edin Višća (Bašakšehir, Turska).

Izvor: Agencije