Propali pregovori lijevih stranaka za formiranje vlade u Španiji

Pedro Sanchez
Unidas Podemos je optužio Sancheza za 'pokretanje medijske kampanje kojom želi okriviti ostale stranke za blokiranje svog izbora' (EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak da neće idući tjedan moći dobiti podršku parlamenta za formiranje vlade Španjolske, nakon što su propali pregovori njegovih socijalista i lijeve formacije Unidas Podemos oko stvaranja koalicije.

“U petak je Pablo Iglesias [vođa Unidas Podemosa] prekinuo pregovore… Čini se da će zajedno s desnicom glasovati protiv nas”, izjavio je Sanchez u razgovoru za španjolsku radijsku postaju Cadena SER, dodajući da je Unidas Podemusu bilo ponuđeno pet prijedloga, uključujući i imenovanje kvalificiranih osoba iz te stranke na ministarska mjesta, prenosi Hina.

U parlamentu će se 22. i 23. srpnja održati glasanje o novoj vladi, a Sanchezova vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) nema dovoljan broj zastupnika za formiranje vlade.

Podemos optužio Sancheza za medijsku kampanju

Na izborima održanima u travnju PSOE je dobio 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za samostalno formiranje vlade bilo ih je potrebno 176.

Lijevi Unidas Podemos, koji bilježi pad popularnosti, osvojio je 42 mjesta pa bi s PSOE-om imao 165 mjesta uz traženje podrške manjih regionalnih stranaka za dobivanje potrebnog broja. Sánchez i Iglesias su se već nekoliko puta sastali no nisu uspjeli postići dogovor.

Od kada je prije četiri desetljeća uvedena demokracija u Španjolsku parlament nikada nije bio tako fragmentiran, s pet stranaka koje su se prije tri mjeseca nadale sudjelovanju u vlasti.

Unidas Podemos je u ponedjeljak optužio Sancheza za “pokretanje medijske kampanje kojom želi okriviti ostale stranke za blokiranje svog izbora”.

“Optužio nas je jer ga ne podržavamo bezuvjetno, odnosno kako on želi”, istaknuo je Alberto Garzon, lider Ujedinjene ljevice, dijela Unidas Podemosa.

Ne dobiju li 23. srpnja Sanchezovi socijalisti 176 glasova ‘za’, bit će održan novi krug glasovanja 25. srpnja u kojem će biti dovoljno skupiti više glasova ‘za’ od ‘protiv’, bez obzira na broj.

Ni desnica nema dovoljnu podršku za sastavljanje vlade

Tri stranke s desnice, koje imaju ukupno 147 mjesta, ranije su poručile kako će glasovati protiv Sancheza.

One također nemaju dovoljnu podršku za eventualno sastavljanje desne koalicijske vlade.

Ne dobiju li novu vladu, Španjolci će na nove izbore u studenom.

Izvor: Agencije