Prominentni muslimani o Trumpu

'Trumpova pobjeda predstavlja šamar američkim medijima koji su podgrijavali antimuslimansku retoriku', tvrde sagovornici Al Jazeere

Piše: Ali Younes

Nakon oštre predsjedničke kampanje Donald Trump je izabran za 45. američkog predsjednika, pošto je osigurao 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na izborima u utorak uvečer. Američki muslimani dočekali su ovu vijest pomiješanih emocija – jedni su reagirali pozitivno, a drugi s velikom zabrinutošću.

Čelnica Republikanske muslimanske koalicije Saba Ahmed kazala je za Al Jazeeru da je veoma uzbuđena Trumpovom pobjedom.

“Republikansku muslimansku koaliciju raduje saradnja s predsjednikom Trumpom”, kazala je.

Dok se većina muslimana osjeća uvrijeđenim Trumpovim izjavama o njihovoj zajednici, naročito njegovom tvrdnjom da će “zabraniti muslimanima ulazak u SAD” ukoliko pobijedi na izborima, Ahmed tvrdi da američki muslimani to trebaju ostaviti iza sebe i “prestati igrati ulogu žrtve”.

Muslimani u ovoj zemlji trebaju postati “više proaktivni i zauzeti strateški stav prema republikancima”, istakla je te dodala da muslimani “ne mogu biti pristrasni i podržavati samo Demokratsku stranku”.

Antimuslimanske izjave

Moussa Elbayuomi, lider Vijeća za američko-islamske odnosa (CAIR) u Kansasu, smatra da je Trumpova pobjeda uznemirujuća zbog njegovih antimuslimanskih izjava tokom predsjednička kampanje.

Pozvao je novoizabranog predsjednika da “poštuje Ustav Sjedinjenih Američkih Država i vrijednosti na kojima je izgrađen”.

Ukoliko ne uspije ispuniti dužnosti predsjednika svih Amerikanaca, bez obzira na njihovu rasnu, religijsku ili nacionalnu pozadinu, kaže Elbayoumi, onda će “CAIR biti spreman braniti građanske slobode svih američkih građana, uključujući i američke muslimane.”

Basil al-Qudwa, koji predaje ekonomiju na Univerzitetu Al-Huda u Houstonu, u Texasu, smatra kako Trumpova administracija ne predstavlja direktnu prijetnju muslimanima ili Amerikancima arapskog porijekla.

Qudva ističe da je procent muslimana u SAD-u statistički zanemariv i nebitan. Tvrdi da Trumpova pobjeda nije anomalija, uzimajući u obzir ekonomsku stagnaciju u SAD-u u proteklom desetljeću.

“Kada imate ekonomsku krizu u društvu, javlja se nacionalizam koji dovodi do uspona populističkih vođa poput Trumpa”, dodaje Qudva.

Latinoamerikanci su na većem gubitku, smatra, zbog njihove brojnosti.

Prema njegovom mišljenju, značajnije su Trumpove izjave o gradnji zida na granici s Meksikom i protjerivanju ilegalnih imigranata.

Medijske obmane

Američko-arapski novinar Ray Hanania, koji podržava Trumpa, krivi američke medije za obmanu javnosti i stvaranje atmosfere da je pobjeda Hillary Clinton jedini spas.

“Mediji su preuveličali Trumpovu retoriku kako bi pomogli Clinton da dođe na vlast”, kaže Hanania.

Navodi da je Trump dobio veću podršku žena, Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca nego Mitt Romney 2012. godine, što ukazuje na to da su američki mediji obmanjivali javnost.

Njegov optimizam ne dijeli njegov kolega iz Chicaga Shadin Maail, koji navodi da se zemlja našla u nevjerici.

“Kako je moguće u Americi 2016. godine da čovjek koji je svoju kampanju temeljio na mržnji, netrpeljivosti i podjelama, osvoji srca i umove tolikog broja Amerikanaca?”, pita se Maail.

Izvor: Al Jazeera