Profil: Valentin Inzko

Inzko obećao je da će pomoći BiH u ostvarivanju napretka na putu ka evropskim integracijama (Fena)

Valentin Inzko postao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) i specijalni predstavnik EU-a u BiH 26. marta 2009. godine.

Inzko je rođen 1949. u Klagenfurtu, Austrija. On je u Klagenfurtu završio slovensku srednju školu i studirao pravo, srpsko-hrvatski i ruski na Univerzitet u Gracu, gdje je 1972. stekao doktorat. Inzko je pohađao i diplomirao i na Diplomatskoj akademiji u Beču 1974. godine.

Od 1974-78. godine bio je šef ureda UNDP-a u Ulan Batoru u Mongoliji. Radio je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije za Srednju, Istočnu i i Južnu Evropu. Od 1982-86. godine je kulturni ataše Austrije za Jugoslaviju u Beogradu. Godine 1992. bio je vođa misije OSCE za Sandžak. Od 1990-96. godine je savjetnik za kulturu u austrijskoj ambasadi u Pragu.

Inzko je 1996. godine bio ambasador Austrije u BiH, sve do 1999, kad je postao šef odjela austrijskog ministarstva vanjskih poslova za centralnu, istočnu i južnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz.

Imenovan je za ambasadora Austrije u Sloveniji u januaru 2005. On je još uvijek bio na toj poziciji u februaru 2009, kad je kandidiran za nasljednika Lajčaka na poziciji najvišeg međunarodnog izaslanika i EUSR-a u BiH. 

Kada je preuzeo ulogu visokog predstavnika, obećao je da će pomoći BiH u ostvarivanju napretka na putu ka evropskim integracijama i jačanju reformi potrebnih za ulazak u EU.

Govori tečno slovenski, ruski i bosanski jezik. Oženjen je sa Bernardom Fink, argentinskom mezzosopranistkinjom slovenskog porijekla i sa njom ima dvoje djece.

Najvažnije odluke 

  • 28.03.2011. suspendirane odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojima je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. U obrazloženju odluke stoji kako izborni zakon BiH ne spriječava ovjeru mandata izabranih zastupnika te da se ne smije dopustiti blokada vlasti kakva je uslijedila kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučile blokirati izbor svojih zastupnika u federalni Parlament iz kantonau kojima su te dvije stranke osvojile većinu na izborima u oktobru 2010. godine.
  • 12.9.2009. osnovan OHR-ov Tim za popis imovine. Ovaj tim radit će na prikupljanju spiska državne imovine naredne sedmice. „Izvršavanje ovog zadatka predstavlja jedan od pet ciljeva za tranziciju OHR-a u EUSR, koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira“,  stoji u obrazloženju OHR-a.
  • 20.6.2009. ukidaju se Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske br. 01-787/09 i br. 01-788/09 doneseni 14. maja 2009. godine. “Zaključcima se Narodnoj skupštini Republike Srpske nastoji dati mehanizam za pokretanje postupka entitetskog glasanja predviđenog u Ustavu Bosne i Hercegovine, uslijed čega se ugrožava funkcionalnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i shodno tome šteti sposobnosti Bosne i Hercegovine da ispuni svoj program aktivnosti za pristupanje u EU i NATO“, navodi se u obrazloženju.

Izvori: Agencije