Oglasi

Produžen pritvor Huseinu Bilalu Bosniću

Bosniću, koji se tereti za javno podsticanje na terorizam, Sud BiH produžio pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke,
Bosnić je uhapšen 3. septembra u akciji DamaskSrna

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o produženju pritvora Huseinu Bilalu Bosniću optuženom za podsticanje na terorizam, koji može trajati dvije godine od dana potvrđivanja optužnice protiv Bosnića, odnosno do 30. decembra 2016. godine, javlja Srna.

"Pritvor Bosniću produžen je zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, ponavljanja ili dovršenja krivičnog djela", rečeno je Srni u Sudu BiH.

Husein Bilal Bosnić optužen je za krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Potvrđena optužnica

Sud BiH jučer je potvrdio optužnicu protiv Bosnića, koja ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao tzv. pripadnik selefijske zajednice, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova javno podsticao druge da se priključe terorističkim organizacijama“.

U optužnici se navodi da je nakon ovakvog javnog Bosnićevog podsticanja veći broj državljana BiH, pripadnika tzv. selefijske zajednice, napustio zemlju i priključio se  organizacijama Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkim.

“veći broj osoba državljana BiH… ostali su i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH“, navodi se u optužnici.

Bosnića su 3. septembra u akciji Damask uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u porodičnoj kući u Bužimu i od tada je u pritvoru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.