Prodaja novih automobila u Srbiji na minimumu

Prodaja novih automobila u Srbiji opala je za 20 posto – u prvih sedam mjeseci ove godine prodato je nešto više od 12.000 vozila, što je historijski minimum. U manjim gradovima ove države prodajni saloni se zatvaraju.

Građani Srbije strahuju da će izgubiti posao, te su manje zainteresirani za nove automobile, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, koji se javio sa jedne lokacije u Beogradu gdje se prodaju polovni automobili.

„Prodaja automobila u Srbiji danas izgleda ovako: prodavac će učiniti sve da ubedi kupca. Ovaj danas to nije učinio, iako je reč o placu sa polovnim automobilima. Razišli su se posle nekoliko minuta“, kaže on.

Suvlasnik autoplaca Imperial je Nikola Kalabić koji se prodajom polovnih vozila bavi sedam godina. Kaže da je to danas veliki rizik, jer ulaže stotine hiljada eura, a kupaca je u Srbiji malo. Pamti godine kada je prodavao 1.000 vozila godišnje.

„Kupci, konkretno u poslednje vreme, najviše traže što jeftinija vozila. Znači svako želi da kupi što jeftinije, a što mlađe i što bolje“, ističe on.

Stalni pad

Polovni automobili u Srbiji se nekako i prodaju, no to nije slučaj sa novim.

Od 1999. godine do danas u Srbiji je prodato blizu 500.000 novih automobila. Zlatna godina bila je 2008, kada se novom autu obradovalo 60.000 kupaca. Međutim, prošle godine prodate su samo 22.000 automobila.

„Tržište automobila u Srbiji je u konstantnom padu. Mi smo mislili da je prethodna, 2013. godina, bila najlošija u istoriji, zaustavila se na 22.000. Nažalost, za prvih šest meseci pad je negde oko 18% na isti period prošle godine. Mislimo da je to dno dna, ako kažemo da su uvoznici dodirnuli dno smatramo da jedino sada možemo očekivati neki pomak“, smatra Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika vozila.

Ljudi kažu da nemaju novca, a ne upuštaju se u kredite jer se plaše otkaza.

„Nismo u mogućnosti da kupujemo za keš, a krediti nisu povoljni, pa eto zbog toga“, kaže Beograđanin Marko Vedić.

Njegov sugrađanin Risto Smoljo ističe da se novi automobili ne kupuju najviše zbog toga „što bi morali da ih voze po lošim putevima i zbog toga što nemaju novca ni za stare, a kamoli za nove“.

Za Ivu Roslapčevića, također Beograđanina, kupovina novog automobila je „uvek poslednja u prioritetu“.

Škoda najprodavanija

U najboljem slučaju u Srbiji će ove godine biti prodato blizu 20.000 novih automobila.

„Interesovanje za nove automobile, uprkos svemu, postoji, tako da se ne može reći da je tržište automobila u Srbiji potpuno stalo. Interesovanje obično znači  – gledanje novih lepih automobila“, javlja Kostić.

Najprodavaniji automobilski brend u Srbiji je Škoda. Njemački motor i lijepa šasija ljepilo su za malobrojne kupce iz Srbije.

„Sve su to modeli, kako nama to izgleda, prilagođeni našem tržištu i džepu svakog od naših kupaca“, ističe Dušan Cincar, direktor marketinga Škode.

U automobilskom sektoru u Srbiji radi gotovo 100.000 ljudi. Asocijacija uvoznika predlaže izmjenu poreskih zakona kako bi kupci mogli kupovati staro za novo. To bi autokućama omogućilo da zarađuju više od servisa, a na putevima bi se kretali sigurniji automobili.

Izvor: Al Jazeera