Proces eurointegracija Francuska smatra razočaravajućim

Šefovi diplomatija zemalja članica Unije trebaju se dogovoriti da li Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobriti datum početka pregovora (EPA)

Francuska podržava ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali traži da se predug i nedjelotvoran proces pregovora o tome potpuno preispita unutar Unije, izjavila je francuska ministrica za Evropu Amelie de Montchalin uoči ministarskog zasjedanja EU-a u Luksemburgu, prenosi Beta.

Šefovi diplomatija EU-a trebaju se dogovoriti da li Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobriti datum početka pregovora o članstvu, što su, dolazeći na zasjedanje, podržali mnogi ministri, kao i njemački državni sekretar Michael Roth, “saglasno s odlukom Bundestaga”.

Stef Blok, šef diplomatije Holandije, koja je, uz Francusku, najviše suzdržana prema otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, rekao je da svi preduvjeti moraju biti ispunjeni i da vlasti u Skoplju moraju posebno riješiti problem specijalnog tužioca za korupciju, dok je za Albaniju ocijenio da još nije ispunila uvjete vezane za vladavinu prava.

Montchalin je izjavila da “nije riječ o vetu” Francuske na početak pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Proširivanje se priprema u Evropskoj uniji i Francuska je za temeljitu reorganizaciju tog procesa, a vidimo da je to proces koji je razočaravajući, dug, dug za te zemlje i uopće ne stvara obavezno povjerenje članica EU-a jer vidimo da je vremenski razvučen”, naglasila je francuska ministrica.

Odljev stanovništva

“I zato najprije moramo razmotriti šta Evropska unija mora učiniti u pristupu proširivanju, pregovorima, tim poglavljima koja se razvlače bez kraja i što nema odgovora na očekivanja građana”, rekla je Montchalin.

Primijetila je i da se “zemlje koje su okončale pregovore (postale članice) suočavaju sa stalnim odljevom stanovništva, kao što vidimo u slučajevima Bugarske, Rumunije, Hrvatske”.

“Najprije moramo postaviti pitanje samog procesa proširivanja i je li on djelotvoran, a naš je zaključak da nije”, stavila je do znanja francuska ministrica i podvukla da Francuska traži da se “organizacija pregovora o članstvu preispita u cjelini. Također, Francuska već mjesecima ima stav da reforme koje su postavljene kao preduvjet za pregovore budu istinski provedene, opipljive.”

Još je rekla da “Francuska i dalje smatra da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana potpuna”, da “nema načelnog protivljenja”, ali da se mora “učiniti da ta perspektiva bude uvjerljiva da bi se povjerenje uspostavilo i u Evropskoj uniji i u regiji”.

Stav koji je usvojio Bundestag

Blok je ponovio stav Haga da se o početku pregovora o članstvu s nekom zemljom mora odlučivati “na osnovu pojedinačnih zasluga” i posebno naglasio da uvjeti  u vezi s vladavinom zakona moraju prethodno biti ispunjeni.

Roth je izjavio da Njemačka podržava početak pregovora sa Skopljem i Tiranom na osnovu stava koji je u vezi s time usvojio njemački parlament (Bundestag).

“Evropska unija ima odgovornost za mir, stabilnost, demokratiju i pomirenje na zapadnom Balkanu i smatramo da EU treba ispuniti obećanja”, rekao je Roth.

Napomenuo je da ministri zemalja članica EU-a danas trebaju “razmotriti jednu veoma složenu situaciju koja je bitna za slobodu, demokratiju i stabilnost cijele Evrope i posebno zapadnog Balkana”.

Njemački Bundestag u rezoluciji kojom podržava početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom naglasio je da “za to moraju biti ispunjeni svi uvjeti”.

Izvor: Agencije