Problemi taksista u oba bh. entiteta

Entitetsku liniju koja razdvaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo dodatno je naglasio kantonalni Zakon o taksi-prijevozu.

Iako usvojen u namjeri da reguliše tu oblast i Sarajevo riješi tzv. divljih taksista, taj je Zakon zakomplikovao živote i prijevoznicima i putnicima. 

Ismet Erović je taksista više od 20 godina. Jedan je od najmanje 1.000 taksista registrovanih u Sarajevu, a Zakon koji je prvi put regulisao njegovu djelatnost dočekao je sa olakšanjem.

„Ovaj zakon je bio neophodan iz više razloga, jer bila je masovna pojava divljeg taksiranja i onda su pojedinci uzimali odobrenja van Kantona Sarajevo, a radili su direktno u Gradu Sarajevu“, ukazuje Erović.

Ipak, Zakon je donio još nešto, a to su ograničenja koja su najteže pogodila legalne taksiste iz Istočnog Sarajeva.

„Nije trebalo do ovog da dođe, ali eto – moramo se prilagoditi“, svjestan je Erović, koji se prilagođava isto kao i kolege sa druge strane entitetske linije.

Kazna 50 eura

„Ukoliko na entitetskoj liniji ne skinu oznaku svoje firme, taksisti bi se mogli suočiti sa plaćanjem kazne koja je ravna njihovoj dnevnoj zaradi. Otkad su u gradu Istočno Sarajevo uveli recipročne mere na odluke kantonalne vlade, to važi za taksiste iz oba grada“, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Na stajalištu u Istočnom Sarajevu taksisti čekaju mušterije. Obično ih nema mnogo, a otkad su im kantonalni propisi prije četiri mjeseca zakomplikovali posao, još ih je manje.

Ako ne skinu oznaku, inspekcija u Sarajevu naplaćuje im kaznu od najmanje 50 eura, što, kažu, ne mogu ni da zarade. Ako oznaku skinu, trpi posao.

„Pod broj jedan, gubimo mušterije. Pod broj dva, ljudi nam izlaze iz vozila kad skinemo oznaku. Šta sam ja kad skinem ovo? Više nisam taksista, je l’ tako“, napominje Sava Batinić, taksista u Istočnom Sarajevu.

Nisu sretni ni što taksisti iz Sarajeva sada imaju isti problem i kažu da im, umjesto podjela, treba zajedničko rješenje.

Obostrana ograničenja

Predstavnici vlasti Istočnog Sarajeva navode kako su pokušali da ga nađu sa kolegama iz Sarajevskog kantona.

Predložili su da im pošalju spisak legalnih taksista, ali saglasnost nisu dobili, pa su zbog toga odlučili da na isti način ograniče sarajevske taksiste.

„Jednostavno da natjeramo ljude koji su uveli ovaj Zakon da počnu da razmišljaju o tom problemu“, ukazuje Nebojša Džebo iz Odjeljenja za saobraćaj Istočnog Sarajeva.

Spremni su, kažu, da ponište odluku ako isto urade i kantonalne vlasti.

„Sve ovo možemo vratiti na nulu i da na neki način omogućimo i putnicima i prevoznicima da obavljaju prevoz“, dodaje Džebo.

Kanton: Problem na nivou države

U kantonalnoj vlasti, sa druge strane, navode da problem nije ni u Sarajevu, ni u Istočnom Sarajevu, već na nivou države.

„Odgovorno tvrdim da ne postoji nikakav problem, nego da postoji samo državna regulativa, koja kaže da je nadležnost kantona da regulišu taksi-prijevoz u svojim kantonima“, objašnjava Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Odgovorni su odlučili da je ovo najbolji način da taksiste u Sarajevu zaštite od onih koje smatraju ilegalnim, a nezaštićeni ostaju oni zbog kojih i za koje taksisti rade.

Izvor: Al Jazeera