Problemi sa depresijom igrača u Engleskoj

Nekadašnji golman reprezentacije Njemačke Robert Enke ubio se 2009. godine kada se bacio pod voz (EPA)

Veliki broj profesionalnih nogometaša koji nastupaju u engleskim takmičenjima ima problema sa depresijom, pokazala je anketa koju je proveo specijalizirani magazin Four Four Two.

U najavi februarskog izdanja lista na internetskoj stranici magazina (www.fourfourtwo.com) navodi se kako 78 od 100 ispitanih profesionalnih igrača smatra kako je depresija veliki problem za nogometaše.

Bivši igrač engleskih klubova Evertona i Newcastlea, te reprezentacije Velsa Gary Speed krajem 2011. godine izvršio je samoubistvo u svom domu. Tokom istrage, njegova supruga je kazala kako je i ranije govorio kako „će sam sebi oduzeti život“.

Nakon Speedove smrti, borba igrača sa depresijom postala je veliki problem i Asocijacija profesionalnih nogometaša (PFA) odaslala je pisma sa savjetima na adrese više do 50.000 bivših takmičara.

‘Prekratki život’

Nekadašnji golman reprezentacije Njemačke Robert Enke ubio se 2009. godine kada se bacio pod voz, a njegovo samoubistvo, kao i okolnosti u kojima je do njega došlo, zapisano je i u knjizi „Prekratki život“ (A Life Too Short) koja je dobila i nekoliko nagrada.

Bivši napadač Hull Cityja Dean Windass izjavio je kako je pokušao izvršiti samoubistvo početkom 2012. godine i da je ostao sa veoma malo novca, iako je zarađivao više od 815.000 američkih dolara godišnje na vrhuncu karijere, koju je okončao 2010. godine.

Navedena anketa još otkriva kako 43 posto ispitanih vjeruje kako u engleskom nogometu ima previše stranih igrača, te da tri četvrtine anketiranih smatra kako su karte za utakmice preskupe.

Izvor: Agencije